Twilight: musik

Namn: Twilight

Originaltitel: Twilight

Premiärår: 2008

Regissör: Catherine Hardwicke

Kompositör: Carter Burwell

Medverkande: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Billy Burke, Taylor Lautner, Gil Birmingham m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Grammy Award.

Kommentar:

Twilight - musik

 Twilight
(2008) on IMDb

Musiken till The Twilight Saga skrevs av flera kompositörer. För den första filmen – Twilight – stod Carter Burwell för musiken och filmernas vackra berättelse lockade sedan mer namnkunniga storheter som Alexandre Desplat (Harry Potter och dödsrelikerna m.fl.) och Howard Shore (Sagan om Ringen-trilogin m.fl) att skriva musiken till de efterföljande filmerna. Burwell skrev Twilights musik på ca 9 veckor (detta är inte en ovanligt kort tid utan snarare en medeltid för filmkompositörer, så de måste jobba snabbt), och han inledde med det vackra kärlekstemat “Bella’s Lullaby” (kan höras i klippet ovan). Lägg märke till att harmonierna inte är helt klanderfritt lyssnarvänliga. De förekommande dissonanserna vittnar om kärlekens stora konsekvenser. I övrigt utvecklade Burwell teman för Cullen-familjen och ett distorted gitarr-tema för nomadvampyrerna. Filmens musik spelades sedan in på ca 2 veckor.

Twilight innehåller också mängder av poprock-musik och alternativrock, däribland “Decode” av Paramore, som skrevs för filmen och således kunde nomineras till filmmusik-priser. Till slut blev det en Grammy-nominering för låten. Bland andra låter som kan höras i filmen är väl Linkin Parks “Leave Out All the Rest” och Paramores “I Caught Myself” särskilt nämnvärda. Alexandra Patsavas, filmens music supervisor, valde ut filmens populärmusik.

Om du är intresserad av att köpa musiken till Twilight så är det ingen dum tanke, och du är definitivt inte ensam med den – soundtracket till Twilight är det mest köpta sedan soundtracket till superhiten Chicago (2002). 165,000 exemplar av soundtrack-CD:n såldes under den första veckan! Det finns bland annat på CDON.com.

Twilight-trilogin förblir populär främst hos en grupp hängivna Twilight-fans, medan många är mycket kritiska till filmerna och för den oinvigde kan de te sig tämligen ointressanta. Trilogins musik har desto mer potential att nå ut till en bredare publik.

Detta är filmartikel nummer 4Filmscore.se. (Publicerad 4 januari 2011).

Gå tillbaka till musik i fantasy- och sci fi-filmer.