Trassel: musik

Namn: Trassel

Originaltitel: Tangled

Premiärår: 2010

Regissör: Nathan Greno, Byron Howard

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Mandy Moore, Zachary Levi m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa sång (“I See The Light”)

Kommentar:

Trassel - musik

 Tangled
(2010) on IMDb

Trassel är 2000-talets bästa Disneyfilm enligt IMDB.com, Filmscore.se, och alla de som begripit vad det är vi vill se från Disneys sida. Trassel har den där mysiga sagokänslan och Disneyhumorn, trots att den är helt och hållet datoranimerad. I kombination med en strålande comeback från Alan Menken, som skrivit musiken till filmer som Skönheten och Odjuret, Pocahontas, och Ringaren i Notre Dame, så blir Trassel riktigt bra. Musiken kommer inte upp i samma standard som i 90-talsfilmerna, men förgyller ändå filmen med sin magi, och Menken nominerades till en Oscar för bästa sång (“I See the Light” eller “Nu när jag ser dig” (svenska)).

De svenska röstskådespelarna var så gott som handplockade ur pop/schlagereliten med Molly Sandén och Måns Zelmerlöw i spetsen. De gläder mig att det svenska Disneyteamet äntligen har fått en anledning att leta efter sångare till dubbningarna igen. Molly gör en särskilt bra insats, framför allt i sångerna.

Visste du att Trassel gjorde en sådan succé så att den gått upp på en fjärdeplats på listan över de bästa Disneyklassikerna genom tiderna (se här)? Filmscore.se grundar sådana påståenden på betyg från IMDB.com, som är det största filmforumet i världen. Bara Lejonkungen (mer om musiken), Skönheten och Odjuret (mer om musiken), och Aladdin (mer om musiken) ligger högre på listan.

I en intervju säger Alan Menken att det han såg i filmen var en tonårsflickas önskan att få “bli fri”, vilket ledde tankarna till 1960-talet och ungdomsaktiviteterna som pågick då (och den musik som ackompanjerade dessa). Resultatet blev folkrockinspirerade sånger, som Menken också säger har hämtat viss inspiration från medeltida musik.

Trots att bara “Nu när jag ser dig” oscarsnominerades så finns som tidigare nämnt flera riktigt bra sånger. Särskilt vassa är “Mamma vet bäst” och “Jag har en dröm” (klippet).

Detta är filmartikel nummer 79Filmscore.se. (Publicerad 2 augusti 2011).

Läs mer om musik i barn- och familjefilmer.

Läs mer om musiken i komedifilmer.