The Mission: musik

Namn: The Mission

Originaltitel: The Mission

Premiärår: 1986

Regissör: Roland Joffé

Kompositör: Ennio Morricone

Medverkande: Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa musik. Vann Golden Globe.

Kommentar:

The Mission - musik

 The Mission
(1986) on IMDb

Ack, det är så många i den yngre generationen som inte har kommit sig för att se den här filmen (eller som ens känner till den). Ennio Morricone är ett av filmmusikvärldens största genier, men hans bästa verk är från 60-talet (exempelvis Harmonica – en hämnare) och 80-talet (exempelvis den här filmen, och Once Upon a Time in America).

Mest förknippas filmen med temat “Gabriel’s Oboe”, som är skrivet just för oboe i filmen, men som har framförts på alla möjliga sätt i alla möjliga arrangemang separat från filmen. Sarah Brightman, med tillåtelse av Morricone, fick till och med tillåtelse att skriva en text till melodin. Resultatet blev sången “Nella Fantasia” (texten skrevs av Chiara Ferraù.

Men The Mission är mer än Gabriel’s Oboe. På ett magnifikt sätt kombinerar Morricone liturgiska hymner med etniska trummor och spanska gitarrer, och absorberar därigenom det mesta av det som filmen handlar om. “Falls” är ett spår som rekommenderas särskilt om du skulle få chansen att lyssna på soundtrackalbumet (en möjlighet som bland annat erbjuds av Spotify).

Detta är filmartikel nummer 156Filmscore.se. (Publicerad 28 juli 2012).

Tillbaka till Musik i dramafilmer.