The Dark Knight Rises: musik

Namn: The Dark Knight Rises

Originaltitel: The Dark Knight Rises

Premiärår: 2012

Regissör: Christopher Nolan

Kompositör: Hans Zimmer

Medverkande: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway m.fl.

Utmärkelser: Inga ännu

Kommentar

The Dark Knight Rises - musik

 The Dark Knight Rises
(2012) on IMDb

Hans Zimmer har blivit en kändis. Det råder inga tvivel om saken. Ingen annan kompositör i branschen är så pass öppen i intervjuer, och så pass utåtriktad gentemot sina fans. Det är inte konstigt att Zimmer blev framröstad till läsarnas favoritkompositör här på sidan för några månader sedan. Han komponerar kolossalt mycket. Han bjuder på sig själv. Och han skriver musik med en tilltalande och tung bas. Episkt.

Zimmers musik till The Dark Knight Rises är inte dålig. Om man inte är känslig mot basgångar som får biosalongen att vibrera eller känner sig alltför liten när man får utstå en ljudkavalkad av en miljon dundrande trummor, så kommer man att älska detta nya soundtrack. Hans Zimmer tillämpade crowdsourcing för att få samples till att arrangera en dramatisk war chant med slagordet deshi basara (marockanska för “han reser sig”). Att låta fansen vara med och skapa musiken ser jag inte som något negativt. Tvärtom, varför inte öppna upp den annars rätt slutna filmmusikvärlden och göra fler medvetna om vad musiken egentligen gör i en film.

I skrivande stund är den här filmen helt ny, och jag tror kanske inte att det blir någon Oscarsnominering för Zimmer, men om man lyssnar noga och försöker tänka bort den höga volymen så hör man en musik som är mycket noga planerad och omsorgsfullt arrangerad. Soundtrackalbumet rekommenderas. Det finns på Spotify.

Detta är filmartikel nummer 158Filmscore.se. (Publicerad 1 augusti 2012).