Taxi Driver: musik

Namn: Taxi Driver

Originaltitel: Taxi Driver

Premiärår: 1976

Regissör: Martin Scorsese

Kompositör: Bernard Herrmann

Medverkande: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa musik.

Kommentar:

Taxi Driver - musik

 Taxi Driver
(1976) on IMDb

Scorsese kunde inte ha valt en bättre kompositör för Taxi Driver än Bernard Herrmann. Det jazziga soundtracket följer huvudpersonen Travis Bickles resa i Los Angeles. Musiken leder tankarna till ensamhet och melankoli, men stadens liv är ändå närvarande. Vi ser Travis Bickle som ett trött åskådare av omoral och skumrask, och Herrmann bygger sakta och omsorgsfullt upp hans vrede. Altsaxofonen som är ständigt närvarande för tankarna till den för oss svenskar så välkända melodin i “Karl-Bertils julafton”. Per Åhlins och Tage Danielssons kortfilm är från 1975, året före Taxi Driver släpptes på biograferna. Vem vet, vem vet, det är inte troligt, men kanske fick Herrmann chansen att inspireras av Arne Domnérus saxofontoner?

Musiken till Taxi Driver var Herrmanns sista verk. Den sista inspelningsdagen var den 23 december 1975, och direkt efter åkte Herrmann för att dinera med Larry Cohen för att diskutera sitt nästa filmuppdrag – God Told Me To. Han dog dessvärre senare på natten i sitt hotellrum, från en hjärt- och kärlsjukdom. Både Taxi Driver och God Told Me To dedikerades till Herrmanns minne.

Bernard Herrmann skrev också musiken till Psycho, och till många andra Hitchcockfilmer. Många anser att Hitchcocks filmer knappt hade blivit hälften så bra utan Herrmanns musik, just för att han faktiskt sällan gjorde det Hitchcock ville att han skulle göra.

Detta är filmartikel nummer 15Filmscore.se. (Publicerad 7 januari 2011).

» Gå tillbaka till musik i dramafilmer