Stjärnornas krig: musik

Namn: Stjärnornas krig

Originaltitel: Star Wars

Premiärår: 1977

Regissör: George Lucas

Kompositör: John Williams

Medverkande: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher m.fl.

Utmärkelser: Vann en Oscar för bästa bakgrundsmusik (John Williams tredje).

Kommentar:

Stjärnornas krig; Star Wars - musik

 Star Wars
(1977) on IMDb

Stjärnornas krig har musik som vid flera tillfällen utnämnts till det bästa och mest minnesvärda någonsin. John Williams använde hela symfoniorkestern för sitt score, som innehåller många storslagna teman och ledmotiv (fler än bara det mest karakteristiska Darth Vader-temat). Genom att göra sin musik så oerhört melodisk visar John Williams att han vill att hans musik ska spela en huvudroll i filmen. Musiken är sällan diskret, utan blir ständigt en väldigt aktiv del av filmen och figurerna, vilket ger hela upplevelsen en dimension som nog inte funnits där om musiken haft en mer tillbakadragen roll. För Stjärnornas krig erhöll John Williams sin andra Oscar i kategorin bästa musik, och sin tredje Oscar totalt. Idag har han fem, och har nominerats omänskliga fyrtiosju gånger!

Star Wars var den film som på allvar tog det symfoniska soundtracket tillbaka till filmen. De tidigaste filmerna under 30-talet och 40-talet hade också väldigt romantiska och orkestrala scores, men under 50-talet och 60-talet valde de flesta kompositörerna en lite förminskad, ofta mer experimentell “approach”.

Ett par andra av de filmer han skrev musiken till från ungefär samma period är Närkontakt av tredje graden (1977) och Hajen (1975).

Detta är filmartikel nummer 88 på Filmscore.se. (Publicerad 1 september 2011).

Tillbaka till Musik i actionfilmer.