Snövit och de sju dvärgarna: musik

Namn: Snövit och de sju dvärgarna

Originaltitel: Snow White and the Seven Dwarfs

Premiärår: 1937

Regissör: David Hand m.fl.

Kompositörer: Frank Churchill, Paul Smith, Leigh Harline

Medverkande: Adriana Caselotti, Harry Stockwell m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till AFI’s Greatest Movie Musicals

Kommentar:

Snövit och de sju dvärgarna - musik

 Snow White and the Seven Dwarfs
(1937) on IMDb

Disneyklassikerna har en fascinerande tendens att genomsyras med mängder av bra musik. Hundratals Disney-melodier har blivit vedertagna barnsånger och glada festsånger. I Snövit finns musik och sånger som aldrig kommer att glömmas, däribland “Hej hå, hej hå, vi till vår gruva gå” och “En dag ska jag bli hans” (ovan i originalversion). I särskilt de äldsta Disneyklassikerna får musiken en allnärvarande roll. Varenda rörelse ackompanjeras av en liknande fiolslinga eller flöjtdrill. Sanningen att säga, är att de gånger Disney valt att inte inkludera musiken som de gör i Snövit, Djungelboken (mer info), och Lejonkungen (mer info), så har det heller inte blivit någon succéfilm. Det ska sjunga om figurerna i en animerad film – figurerna ska sjunga. Snövit och de sju dvärgarna var för övrigt den första film som släpptes tillsammans med ett Soundtrack-album.

Merparten av sångerna skrevs av Frank Churchill, som bara några år senare begick självmord genom att skjuta sig själv. Han sades lida av svår depression. Det är som man säger – de största genierna är ofta de minst lyckliga.

En detalj som inte många känner till är att Adriana Caselotti, som sjöng in Snövits sånger, faktiskt nästan kunde ses som livegen av Disney under flera år. Disney förbjöd henne att använda sin röst i andra filmer eller ens inom andra media. “Walt says no” ska Jack Benny ha fått höra när han försökt få med Caselotti i sin talk show. Disney ska några år senare ha mildrat sina krav, och låtit Caselotti göra nyinspelningar.

Läs mer om musik i barn- och familjefilmer.

Detta är filmartikel nummer 42Filmscore.se. (Publicerad 14 juli 2011).