Skönheten och Odjuret: musik

Namn: Skönheten och Odjuret

Originaltitel: Beauty and the Beast

Premiärår: 1991

Regissör: Kirk Wise m.fl.

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Paige O’Hara, Robby Benson m.fl.

Utmärkelser: Oscar för bästa originalmusik och bästa sång

Kommentar:

Skönheten och Odjuret - musik

 Beauty and the Beast
(1991) on IMDb

Skönheten och Odjuret är den enda Disneyfilm som har nominerats till en Oscar för bästa film, och var också den enda animerade filmen som lyckats med denna bedrift fram till 2010 då Toy Story 3 nominerades. Det ska dock sägas att antalet nominerade i bästa film-kategorin då hade utökats från fem till tio. Disney valde att använda samma team för att skapa musiken som till Den lilla sjöjungfrun (läs mer) – Alan Menken (bakgrundsmusik och sånger) och Howard Ashman (sångtexter). Ashman, som avled i aids innan filmen hade premiär, fick postumt mottaga en Oscar för bästa sång (tre sånger från filmen nominerades!) medan Menken fick ta emot ytterligare en för bästa bakgrundsmusik. I musikväg har Skönheten och Odjuret allt, och sångerna är så genialiskt komponerade så man bara behöver soundtracket för att kunna njuta av Disneys version av sagan.

Med signaturmelodin “Beauty and the Beast” visar Alan Menken hur han med relativt enkla medel kan skapa helt unika sånger med otroliga melodier. Den här sången förtjänar att avnjutas utan film, så att man inte går miste om den oerhört vackra orkestreringen med kontramelodier från alla möjliga håll och en fantastisk violinstämma. Detta är också sången som i slutändan tilldelades Oscarn.

Howard Ashman var berömd för sin finkänsla när det gällde texter och sångröster. När sången “Something there” (“Någonting som inte fanns förut”) spelades in var Ashman mycket sjuk, låg på sjukhus och följde inspelningen per telefonen. När så Belles andra vers skulle spela in hade Ashman en åsikt beträffande raden “New and a bit alarming”, och han sägs ha stammat fram ordet “Streisand”, och skådespelerskan Paige O’Hara och resten av teamet förstod direkt vad han ville åt. Det lilla “Barbra Streisand”-ljudet på ordet “alarming” är ett strålande exempel på hur en musikaltext kan göras mer uttrycksfull med små medel. Inför en ny DVD-utgåva av Skönheten och Odjuret som kom under fjolåret, lade man till Ashmans ära till en sångscen som blivit bortklippt till originalversionen från 1991. Även denna sång är genialisk, och heter “Mänskor igen” (“Human Again”). I den senaste svenska utgåvan av Skönheten och Odjuret på DVD (som kom under hösten 2010), finns den med.

Detta är filmartikel nummer 69Filmscore.se. (Publicerad 22 juli 2011).

Läs mer om musik i barn- och familjefilmer.