Skicka vidare: musik

Namn: Skicka vidare

Originaltitel: Pay it Forward

Premiärår: 2000

Regissör: Mimi Leder

Kompositör: Thomas Newman

Medverkande: Keven Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment, Jim Cazievel, Jon Bon Jovi, Angie Dickinson, David Ramsey m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

Skicka vidare - musik

 Pay It Forward
(2000) on IMDb

Jag väljer att inkludera Skicka vidare i filmarkivet; en vacker berättelse som inte tillhör gruppen filmer som är allra mest välkända, och heller inte gruppen filmer vars soundtrack-album slagit på allvar. Anledningen är att filmens musik på ett utmärkt sätt illustrerar ett viktigt koncept inom filmmusiken, nämligen “less is more”. Thomas Newman (som också komponerade för Darabonts Nyckeln till frihet, och Mendes Road to Perdition) är en stor förespråkare för detta koncept, som innebär att man inte ska låta musiken överbetona dramat, utan nästan till och med “underbetona” det.

Skicka vidare slutar i en oerhört känslosam och stark scen, vilken Newman låter ackompanjera med väldigt “sparsamt” musikaliskt material. Hans argument är att han lägger en grund för åskådarens känslosamma respons, utan att genom ett dramatiskt, melankoliskt score “stjäla känslor” från honom/henne. Se till att införskaffa en kopia av Skicka vidare och avgör själv om han lyckas!

Detta är filmartikel nummer 123Filmscore.se. (Publicerad 31 oktober 2011).

» Gå tillbaka till musik i dramafilmer