Schindler’s List: musik

Namn: Schindler’s List

Originaltitel: Schindler’s List

Premiärår: 1993

Regissör: Steven Spielberg

Kompositör: John Williams

Medverkande: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes m.fl.

Utmärkelser: Oscar, Grammy Award & Bafta awards för bästa musik.

Kommentar:

Schindler's List - musik

 Schindler's List
(1993) on IMDb

Att få skriva musiken till Schindler’s List beskrev kompositör John Williams som en möjlighet att uttrycka inte bara sorg och smärta utan också nostalgi och lycka. Det sägs att Williams var så pass imponerad att han först inte kände sig tillräckligt kapabel för att skriva musiken till filmen (trots att han redan var världsberömd och mångfaldigt oscarsbelönad). Efter att ha yttrat frasen “du behöver en bättre kompositör för den här filmen” ska Spielberg ha svarat “jag vet, men de är döda allihop”. Schindler’s List-musiken är emellertid oändligt vacker, inte minst huvudtemat som framförs av en av världens mest berömda violinister – Itzhak Perlman. I ljudklippet hörs dock stycket “Remembrances”, där harpa och strängar flyter ihop i smäktande harmonier.

Musiken till denna mångfaldigt oscarsbelönade film från 1993 har en slående förmåga att vara extremt uttrycksfull och melodisk utan att så att säga “ta över för mycket”. Den legendariska filmkompositören David Raksin (1912-2004) har sagt i en intervju publicerad 2000 att bland senare film-soundtracks har just Schindler’s List, tillsammans med Ennio Morricones The Mission (1986), imponerat allra mest på honom.

John Williams är den filmkompositör som är allra bäst på att ge ut partitur av sina verk. Vad jag vet så kan man inte införskaffa orkester-noterna till all musik i Schindler’s List, men väl till några av styckena. För ett par år sedan införskaffade jag exempelvis själv den här 48-sidiga notboken. Att kunna följa med i partituret medan man lyssnar på Williams enligt mig tre bästa kompositioner för filmen är guld värt!

John Williams har skrivit musiken till otaliga succéfilmer. Läs också om musiken i Hajen eller musiken i Jurassic Park!

Detta är filmartikel nummer 2Filmscore.se. (Publicerad 4 januari 2011).

» Gå tillbaka till musik i dramafilmer