Sagan om ringen – Härskarringen: musik

Namn: Sagan om ringen – Härskarringen

Originaltitel: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Premiärår: 2001

Regissör: Peter Jackson

Kompositör: Howard Shore

Medverkande: Elijah Wood, Ian McKellen, Sean Astin m.fl.

Utmärkelser: Oscar och Grammy för bästa musik.

Kommentar:

Sagan om ringen: Härskarringen - musik

 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
(2001) on IMDb

Howard Shore skrev totalt 10 timmar musik till Sagan om ringen-trilogin. Därutöver orkestrerade han och dirigerade han all musik själv (vilket är rätt ovanligt bland filmkompositörer idag). Detta är beundransvärt, inte minst eftersom resultatet blev så otroligt bra. För två av filmerna erhöll han en Oscar, Sagan om ringen – Härskarringen inkluderad. För att åstadkomma denna musik tog han bland annat hjälp av en enorm orkester, som utöver instrumenten som ingår i standardinstrumenten fick extra stöd från bland annat 5 gongar(!), japanska taiko-trummor, altflöjt, panflöjt, irländsk flöjt, sarangi, Celtic harp och många fler. Musiken spelades in av Londons symfoniorkester med hjälp av London Voices. En del av musiken i Moria spelades in med Nya Zeelands symfoniorkester.

När man lyssnar på temat han komponerade för Fylke (the Shire, klippet ovan) märker man dock hans förmåga att åstadkomma mycket vacker musik med ganska enkla medel. Melodin som har kommit att bli synonym med Sagan om ringen är rentav mycket enkel, men den berör, på precis rätt sätt.

Sagan om ringens musik finns att avnjuta på Spotify och går också att köpa på svenska webbutiker som CDON.com. Filmen i sig har blivit en äkta klassiker och vann totalt fem Oscars. När man överrumplas av hela alltet så händer det ibland att man missar att ta till sig den makalösa musik som spelas, varför Filmscore.se rekommenderar att man bekantar sig lite med musiken utan att se på filmen samtidigt.

Du kan också läsa om musiken i de båda uppföljarna från efterföljande år – De två tornen och Konungens återkomst.

Detta är filmartikel nummer 16Filmscore.se. (Publicerad 7 januari 2011).

Tillbaka till Musik i actionfilmer.