Ringaren i Notre Dame: musik

Namn: The Hunchback of Notre Dame

Originaltitel: Ringaren i Notre Dame

Premiärår: 1996

Regissör: Kirk Wise, Gary Trousdale

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Tom Hulce m.fl.

Utmärkelser: Nominerades till Oscar för bästa musik

Kommentar:

Ringaren i Notre Dame - musik

 The Hunchback of Notre Dame
(1996) on IMDb

Vad tog det åt Oscarsakademien vid galan år 1997? Det var som att juryn för film med bästa bakgrundsmusik och bästa sång på lite svenskt rättvisemaner tyckte att Disney fått lite för många utmärkelser i kategorin, och gav inte Alan Menken mer än en nominering i kategorin “bästa sång”. I musikväg är det kanske Disneys allra bästa, och att sånger som “En sång från Notre Dame” inte nomineras och sömnpiller som “You Must Love Me” från Evita vinner är närmast dåraktigt. Oavsett vad man tycker om Ringaren i Notre Dame i sin helhet så måste den ses på grund av musiken. Om man verkligen vägrar – lyssna igenom soundtracket på exempelvis Spotify! Menken integrerar sakral musik, vilket blir extra läckert i scenen där Quasimodo räddar Esmeralda från flammorna – “Sanctuary”.

Om några sånger ur Ringaren i Notre Dame:

“En sång från Notre Dame”: Enligt Filmscore.se den bästa av alla Disneylåtar för sin oerhöra elementrikedom, sin melodi, och de influenser Alan Menken använder sig av. Gregoriansk sång, kyrkklockor och texter ur ett Requiem är element som alla finns invävda i denna makalösa sång.

“Solsken”: En tvådelad sång med en av de skickligast musikaliskt konstruerade övergångarna som Disney har sett genom åren. Först sjunger Claude Frollo och Quasimodo en mörk duett där budskapet är att Quasimodo ska “stanna här” (i tornet). När Frollo har gått ut övergår sången i dur och Quasimodo sjunger “Solsken” (eller “Out There” i originalversionen) om huvudpersonens vilja att få gå ute i solen en enda dag. Mästerligt.

“Stort spektakel”: En helt ny melodi där Alan Menken stundvis slänger in både huvudtemat (“En sång från Notre Dame”) och temat från “Solsken” när Quasimodo kommer in i bilden. “Stort spektakel” sjungs när Quasimodo utses till “Alla tokars kung”

“Som eldar”: Disneys mörkaste sång genom tiderna sjungs av domare Claude Frollo, och den använder sig av filmens dramatiska huvudtema. I centrum står Frollos starka lust till Esmeralda, hans ångest inför Gud, och fruktan för djävulens makt.

“En sån som du”: I och med den här sången känner vi igen oss i Frankrike. Ger en viktig komisk lättnad efter “Som eldar”.

“Mirakelgården”:  En intelligent och häftigt komponerad sång som sjungs när Phoebus och Quasimodo hittar zigenarnas hem. Man undrar hur Menken gör för att komma på en melodi som fungerar med så pass många halvtonssteg och dissonanser.

Alan Menken ses som en av Disneys främsta räddare och har också bland annat skrivit musiken till Skönheten och Odjuret och ansvarar för soundtracket till Aladdin.

Detta är filmartikel nummer 73Filmscore.se. (Publicerad 26 juli 2011).

Läs mer om musik i barn- och familjefilmer.