Requiem for a Dream: musik

Namn: Requiem for a Dream

Originaltitel: Requiem for a Dream

Premiärår: 2000

Regissör: Darren Aronofsky

Kompositör: Clint Mansell

Medverkande: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly m.fl.

Utmärkelser: Inga ännu

Kommentar

Requiem for a Dream - musik

 Requiem for a Dream
(2000) on IMDb

Musiken till Requiem for a Dream komponerades av engelsmannen Clint Mansell, som inte är ett av de mest kända namnen i filmmusikvärlden, men vars framgångar har gått hand i hand med Darren Aronofskys. När Aronofsky regisserade sin första film så var det Mansell som skrev musiken. Requiem for a Dream var det andra samarbetet av många, och troligtvis bådas största succéer så här långt.

Filmen är särskilt känd för sången “Lux Aeterna”, som i filmen spelas av Kronos-kvartetten – en stråkkvartett. Någon orkester var det troligen inte tal om – filmen har en ganska låg budget – men det är som orkesterverk som sången har blivit mest känd. Det arrangerades nämligen för orkester för att användas i trailern till Sagan om de två tornen (2002), och döptes därmed om till påhittiga “Requiem for a Tower”.

Requiem for a Dream erbjuder en något annorlunda musikupplevelse – en minimalistisk musik där harmonier håller sig ganska konstanta, och där dynamik och klangfärg skapar kontrasterna. Inget man vill missa.

Detta är filmartikel nummer 159Filmscore.se. (Publicerad 1 augusti 2012).