Randy Newman

Randy Newman är en folkkär typ vars mysiga sånger till Disney Pixars storfilmer från slutet av 90-talet och början av 2000-talet har gjort oss alla på lite extra gott humör. Men han vet hur man använder en orkester också, den gode Randy, som är ytterligare en av många Newman i filmmusikbranschen. Hans farbror var Alfred Newman, som innehar rekordet i antalet Oscars vunna av en och samma musiker (9 stycken!) Därtill är han kusin till David Newman och ännu mer välkända Thomas Newman.

Randy Newman

Randy Newman

Randy Newman föddes i Los Angeles den 28 november 1943. I början av sin musikaliska karriär skapade han sig ett namn som singer-songwriter, och förknippades särskilt med samhällssatiriska popvisor. Som filmkompositör debuterade han vid 28 års ålder år 1971 och den satiriska komedin Cold Turkey. Han skrev sedan sporadiskt för ett antal filmer under ett par decennier utan att riktigt etablera sig som fullfjädrad soundtrackskapare. I mitten av 90-talet satte han dock fart på allvar, och gjorde stor succé med musiken (och oförglömliga sången “You’ve Got a Friend in Me”) till Disney Pixars första klassiker Toy Story (1995). Oscarsnomineringarna haglade, och vid nyåret 2002 hade han kammat hem 15 stycken. Han höll därmed rekordet för antalet nomineringar utan en enda vinst, men i och med galan 2002 bröts denna svit – av sången “If I Didn’t Have You”, skriven till eftertexterna i Monsters, Inc. (2001).

Randy Newman är särskilt känd för sina samarbeten med Disney, och han fick skriva både musiken och sångerna till Prinsessan och grodan (2009). Vissa icke-animerade filmer har det också blivit, såsom Meet the Fockers (2004).

Utmärkelser – Randy Newman

Fem Grammys, tre Emmys och två Oscars (på nu totalt tjugo nomineringar) är ingen dålig statistik, med tanke på att han enligt IMDB bara komponerat för totalt 32 filmer!

Missa inte!

1. Ett småkryps liv – “Suite”

Det bästa med musiksviter är man får allt det goda på en gång. En särskilt trevlig upplevelse erbjuder sviten sammansatt för Disney Pixars Ett småkryps liv (1998). Newmans förmåga att klistra ihop melodier inom flera olika genrer och stilar är häpnadsväckande. Eller vad säger ni? Föga överraskande blev det en Oscarsnominering för detta åstadkommande.

2. Monsters, Inc. – “If I Didn’t Have You”

Randy Newman har en fascinerande förmåga att få saker och ting att låta så enkla. Ta den här melodin. Den är inte tekniskt krävande. Den är inte full av oväntade twists eller turns. Man får inledningsvis känslan av att den inte ens är särskilt intressant. Likväl kan man inte få nog av den. Varför kan man inte det? Jag tror inte jag kan svara på det själv.

3. Toy Story – “You’ve Got a Friend in Me”

En dag tog det för Randy Newman att skriva den här låten, som är så trall- och nynnvänlig så att det nästan är irriterande. Han lät sig dock inspireras ganska rejält av sig själv – mer specifikt av sången “I Love To See You Smile” från 1989 (lyssna). Det brydde sig emellertid inte ens Oscarsakademien om, som gladeligen delade ut en nominering till Newman för låten.

Filmer i filmarkivet

Läs mer om några av de filmer som Randy Newman komponerat musiken till!

“Randy Newman” är kompositörsprofil nummer 14 (publicerad den 13 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.