Pocahontas: musik

Namn: Pocahontas

Originaltitel: Pocahontas

Premiärår: 1995

Regissör: Mike Gabriel, Eric Goldberg

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Irene Bedard, Judy Kuhn, Mel Gibson m.fl.

Utmärkelser: Vann Oscar för både bästa originalmusik och bästa sång (“Färger i en vind”)

Kommentar:

Pocahontas - musik

 Pocahontas
(1995) on IMDb

Pocahontas: musiken gör filmen. Det går inte att protestera mot påståendet att Pocahontas inte blev en av Disneys större succéer. Kritiker retade upp sig på historiska felaktigheter (Pocahontas är den enda Disneyfilmen som är baserad på en sann historia) och att den kanske saknade en del vad dialog och eventuellt intrig beträffar. Filmens behållning är Alan Menkens och Stephen Schwartz arbete med musiken och sångerna (Schwartz skrev texterna). Återigen gör musikteamet den största kulturella insatsen, och fångar genom pentatoniska skalor och trummor upp atmosfären hos de nordamerikanska indianerna på 1600-talet. Den oscarsvinnande sången “Färger i en vind” var den första som skrevs för filmen, och den är så bra, så oscarsakademien omöjligen kan ha haft svårt att bestämma sig. När temat sedan återkommer i den avslutande scenen (ljudklippet) får man gåshud och en liten kollaps.

Om några sånger ur Pocahontas:

“Färger i en vind”: Allt utom den första lilla delen (innan själva versen börjar), är skriven i den pentatoniska skalan, vilket ger den en genuin känsla av det gamla Nordamerika. Det här var den första sången som Alan Menken och Stephen Schwartz (i deras första samarbete för Disney) skrev tillsammans för filmen.

“Vildar”: (“Savages” i originalversionen). Den här sången hade inte mindre än tre fraser som fick tas bort (bytas ut) för att de var “opassande” enligt representanter ur den bredare publiken. Exempelvis fick texten “Dirty redskin devils” bytas ut mot “dirty shrieking devils”.

“If I Never Knew You”: En kärlekssång som i originalversionen sjöngs av Mel Gibson (John Smith) och Judy Kuhn (Pocahontas), men som togs bort efter att en testpublik bestående av barn tyckt att scenen var alldeles för tråkig. Sången sjungs när John Smith är fånge i indiantältet.

Pocahontas musik kan inhandlas på Amazon.co.uk, samt på vissa svenska CD-butiker. Den kan dessutom lyssnas till på Spotify. Och musiken förtjänar att avnjutas utan film åtminstone en gång!

Alan Menken och Stephen Schwartz samarbetade också med musiken till Ringaren i Notre Dame som kom året därpå.

Detta är filmartikel nummer 72Filmscore.se. (Publicerad 26 juli 2011).

Läs mer om musik i barn- och familjefilmer.