Pirates of the Caribbean: musik

Namn: Pirates of the Caribbean

Originaltitel: Pirates of the Caribbean

Premiärår: 2003

Regissör: Gore Verbinski

Kompositör: Klaus Badelt / Hans Zimmer

Medverkande: Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till World Soundtrack Awards 2004

Kommentar:

Pirates of the Caribbean - musik

 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
(2003) on IMDb

Pirates of the Caribbean frälste oerhört många med sin musik när den kom ut på biograferna för första gången år 2003. Musiken märktes på ett annat sätt än man är vad vid på 2000-talet. Den gjorde intryck, och kunde snart höras i massvis av hemmagjorda videocollage, tributes, och mellan perioderna i ishockeymatcher. Mestadels hörs förstås “He’s A Pirate” – det tema som du kan lyssna till i klippet.

Många av mina vänner och bekanta stoltserar gärna med sin filmmusikkunskap genom att börja diskutera Pirates of the Caribbean och Hans Zimmers makalösa musik. Lustigt nog ligger Hans Zimmer bakom bara en bråkdel av musiken till den första Pirates-filmen. Istället är det Klaus Badelt, som Zimmer själv rekommenderat för regissören Gore Verbinski, som står för majoriteten av musiken.

Historien börjar faktiskt med Alan Silvestri (också The Polar Express och Marvels The Avengers), som först anlitades för att komponera musiken till denna film. Silvestris idéer gick dock inte hand i hand med Verbinskis, och han fick lämna projektet. Zimmer ombads att ta över, men var upptagen med annat och kunde inte tänka sig att bidra med ett helt soundtrack. Badelt fick således chansen, men eftersom tiden började bli knapp fick ett antal orkestratörer också hoppa på projektet och bidra med musikaliska idéer.

Totalt jobbade närmare 10 kompositörer totalt med soundtracket till Pirates of the Caribbean – men det är Klaus Badelt som fått det huvudsakliga erkännandet för det.

Vem ligger då bakom det berömda huvudtemat “He’s a Pirate”. Jo, det melodiska materialet ligger faktiskt Zimmer bakom (så ni som alltid prisat honom för det behöver inte skämmas). Däremot färdigställde Badelt sketcherna för det mästerliga arrangemanget, och någon av orkestratörerna finslipade och färdigställde det.

Detta är filmartikel nummer 152Filmscore.se. (Publicerad 2 juni 2012).

Tillbaka till Musik i actionfilmer.