Pearl Harbor: musik

Namn: Pearl Harbor

Originaltitel: Pearl Harbor

Premiärår: 2001

Regissör: Michael Bay

Kompositör: Hans Zimmer

Medverkande: Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Golden Globe för bästa bakgrundsmusik. Oscar- och Golden Globe-nominering för bästa sång (“There you’ll be”)

Kommentar:

Pearl Harbor - musik

 Pearl Harbor
(2001) on IMDb

Pearl Harbor är väl inte direkt tidernas populäraste krigsfilm. Kritiker menar att man på grund av det komplicerade triangeldramat lätt tappade fokus på själva historiska händelsen, samt att den till synes mest passionerade kärlekshistorien varken pågick mellan Kate Beckinsale och Ben Affleck eller mellan Beckinsale och Josh Hartnett, utan mellan Hartnett och Affleck. Det är också kärleken som Hans Zimmer spelar allra mest på i sitt soundtrack, som till åtminstone 50 % kompletterats med elektroniska medel. Varför pengar för en stor orkester med levande instrument inte kunde skjutas in till en Jerry Bruckheimer-produktion är svårt att begripa – särskilt som filmen utspelar sig i början av 40-talet.

Man ska emellertid inte hålla det emot Zimmer, som skrev flera storartade teman för Pearl Harbor. Hans musik spelar på vad filmen handlar om, och den handlar faktiskt inte särskilt mycket om vare sig själva händelsen eller de politiska förberedelserna och konsekvenserna (vare sig i Japan eller i USA). Kärlekshistorien (oavsett vilka som nu är “kärast”) står i centrum, vilket också tydliggörs med Dianne Warrens “There You’ll be” som framförs av Faith Hill till eftertexterna.

Detta är filmartikel nummer 164Filmscore.se. (Publicerad 7 augusti 2012).

» Gå tillbaka till musik i krigsfilmer