Oscarsgala på söndag – Filmscore.se tippar

Det vankas Oscarsgala. Förra året vill jag minnas att jag gick in för att förutspå vinnaren i kategorin “Best Original Score”, vilket kan översättas till “Bästa originalmusik” eller kort och gott “Bästa musik”. Med framgång, vill jag minnas. I år tänkte jag satsa på att förutspå vinnarna i båda musikkategorierna, nämligen.

  • Best Original Score (Bästa musik)
  • Best Original Song (Bästa sång)

Bästa musik

Nominerade:

Anna Karenina – Dario Marianelli

Argo – Alexandre Desplat

Berättelsen om Pi – Mychael Danna

Lincoln – John Williams

Skyfall – Thomas Newman

Kommentar:

Många trevliga bidrag här. Av dessa filmer såg jag Anna Karenina först, och blev så pass hänförd så jag krävde en nominering. Marianellis fantastiska musik är som en balett, sammansmält med det visuella med en oerhörd precision. Till lyssnarvärde sett så hamnar nog John Williams längst ner på listan med sina tillbakadragna kompositioner för Spielbergs Lincoln. Men kära någon vad intelligenta de är ur ett dramatiskt perspektiv. Jag såg filmen igår faktiskt. Huvudsakligen tycks Williams ha låtit sig inspireras av Aaron Copland, en av Amerikas främsta profiler inom konstmusiken. Se Spike Lees He Got Game (1998) för en god portion Coplandmusik i filmsammanhang! Newman mixar sin säregna stil (som skapt för en ovanligt känsloladdad Bond) med klassiska Bondharmonier på ett mycket intelligent sätt. Men han vinner nog inte i år heller (han har sedan tidigare år tio nomineringar och inte en enda vinst).

Desplats musik till Argo är stämningsfull och intelligent, med ett huvudtema som man kan sitta och kuttra förnöjt till med en kopp örtte. Att filmen är nominerad är inte konstigt. Med de iranska (läs “från Mellanöstern”) inslagen är soundtracket en studie i intelligent orientalism. Oscarsakademien älskar sådant (Den siste kejsaren, Aladdin, Lejonkungen, Pocahontas, Frida och Babel för att nämna några av betydligt fler scores i liknande anda som vunnit priset de senaste 25 åren).

Det kommer dock inte hjälpa Desplat, för han överskuggas av Mychael Danna, vars världsinspirerade melodier och klangfärger taktiskt vävts samman med konventionell Hollywood-stråkdramatik. Av årets fem scores finns det inget jag hellre lyssnar på, och på något sätt känns det som att Oscarsjuryn i det här fallet har samma smak.

Tippad vinnare:

Berättelsen om Pi – Mychael Danna

Bästa sång

Nominerade:

“Before My Time”, från Chasing Ice – J. Ralph

“Everybody Needs a Best Friend”, från Ted – Walter Murphy (text – Seth MacFarlane)

“Pi’s Lullaby”, från Berättelsen om Pi – Mychael Danna (text – Bombay Jayashri)

“Skyfall”, från Skyfall – Adele, Paul Epworth

“Suddenly”, från Les Misérables – Claude-Michel Schönberg (text – Herbert Kretzmer, Alain Boublil)

Kommentar:

Nu ska jag försöka låta förnuftet och inte egna preferenser tala. Adele har prisats aningen för mycket för att man ska våga tippa något annat. “Skyfall” är en bombastisk hyllning till Bond-franchisen, som man egentligen tröttnar på efter fem lyssningar, men som fungerar en sjätte, sjunde och så vidare gång om man bara vrider upp volymen tillräckligt mycket och är på rätt humör. “Pi’s Lullaby” är i mina öron en söt liten vaggsång, men tämligen ointressant i ljuset av det mesta av den instrumentala musik som Danna skrev till Ang Lees succéfilm. “Everybody Needs a Best Friend” är en läckert jazzig historia som emellertid inte förefaller vara någon vinnare. På något sätt känns det lite “Ahmen kom igen, vi måste ha en femte låt” över den.

“Before My Time” och “Suddenly” har det oerhört långsamma tempot, pianot och stråkarna som gemensam nämnare. “Before My Time” är en underskön och på alla sätt tilltalande skapelse som blir ännu bättre med Scarlett Johanssons vemodigt hesa altröst. “Suddenly” är så tråkig så att klockorna …vad är det man säger? …dör? Om Schönberg vinner för sin nya komposition, som jag hoppas aldrig kommer att behöva plåga Broadway- eller West End-publiken, så kommer …nej förresten, varför spekulera? Den kommer inte att vinna. Det är absolut inget som är “plötsligt” med den. “Plötsligt dog jag av tristess”, möjligen.

Tippad vinnare:

“Skyfall”. Men vad kul det vore om “Before My Time” vann.

För fler spekulationer, tippningar och annat Oscarsskoj – besök Fiffis!