Nya Batman – En miljon taikotrummor

Nu har jag varit på bio och sett The Dark Knight Rises. En på alla sätt omskakande upplevelse där den största utmaningen låg i att höra vad sjutton figurerna i filmen sade. Av Banes konservburkspladder som skiftade mellan monsterdjupt och ohörbart till “oplacerbart heshögt” och ohörbart, uppfattade jag ungefär 15 %, och önskade mig till en svensk biosalong och gamla hederliga textremsor. Vidare envisades Commissioner Gordon med att antingen väsa eller mumla medan Bruce Wayne (läs Christian Bale) tuggtalade sådär idisslande wienerbrödigt som bara han kan.

Och om personerna någon gång fick för sig att tala hyfsat tydligt kunde man räkna med att den gode Hans Zimmer strax krossade alla chanser att uppfatta några ord med en miljon japanska taikotrummor.

Uttrycket “en miljon taikotrummor” har jag faktiskt stulit från en recension någonstans (där filmen tilldelades 2 av 5 i betyg). Jag vet inte om det var just sådana han använde. Jag var för upptagen med att försöka höra dialogen för att lyckas identifiera dem. Samtidigt var det nog just detta man ville ha. Starkt som bara den och ett rasande dunk, samt basgångar som fick hela salongsgolvet att lyfta. Jag vill dock inte säga att Zimmer bara satte sig i en ångvält och körde. Nej, precis som jag förutspådde så har han verkligen lagt ner sin själ i det här. Från tvetydiga, mystiska partier till vackra ackordsekvenser, och vidare till Stockhausen-inspirerad rytmkontinuum. Kanske kan man säga att han satte sig i en ångvält och körde, men mycket varsamt, och väjande för både rosen- och pionbuskar. Möjligen fick någon stackars rosenkvist sätta livet till då och då, vila i frid.

Zimmers crowdsourcing är ännu ett bevis på att filmskapande inte behöver vara ett ständigt hemlighetsmakeri. Att öppna en sådan dialog mellan kreatörer och fans har filmvärlden bara att vinna på. Dokumentärserien från skapandet av The Hobbit, som kontinuerligt lades upp på Youtube, är ett annat strålande nutida exempel.

Hans Zimmer samlade alltså ihop inspelningar av slagordet deshi basara – det marockanska uttrycket för “he rises” eller (lite sämre på svenska) “han reser sig” – online. Zimmer tog tusentals samples, som han sedan smälte samman i olika collage för att använda i filmen. Genialiskt, och riktigt kul att lyssna på också.

Ett stort fan av Christopher Nolan som jag är var jag mycket imponerad av hans sista Batmanfilm, trots att det sluddriga talet och volymen gjorde den till en något omtöcknande upplevelse. Den når inte The Dark Knight– eller Inception-nivån men förtjänar väl fyra av fem toasters.