Nino Rota

Frågan är om någon filmkompositör spelas mer flitigt av gatumusiker än Nino Rota. Hans högst karakteristiska “Love Theme” från Gudfadern (1972) kan höras i varenda större stad på allt från fioler till munspel. Temat har kommit att bli det som förknippas mest med den odödliga Hollywoodklassikern, trots att filmens huvudtema, om än också mer än välbekant, är ett annat (“The Godfather Waltz”). Rota ligger dock bakom mycket annat också!

Nino Rota

Nino Rota

Nino Rota föddes i Milano den 3 december 1911. Att han var ett underbarn råder det inga tvivel om. Att över huvud taget börja komponera musik för större ensembler innan tonåren är beundransvärt. Att som 11-åring skriva ett oratorium(!) är så makalöst så det nästan är befängt. Han blev sedermera en högt ansedd musiklärare och skrev parallellt musiken till en lång rad filmer. I början av 50-talet började han samarbeta med världsberömde Federico Fellini, vilket bland annat resulterade i den oförglömliga musiken till Det ljuva livet (1960). Han komponerade också för Franco Zeffirellis Shakespearefilmer – bland annat den prisade versionen av Romeo och Julia (1968).

Hur mycket man än kan tycka att Nino Rota hörde hemma i Hollywood bland de stora produktionerna och de höga lönerna, så blev det nästan uteslutande italienska filmer (och över 150 sådana) för Rota. Gudfadern och Gudfadern II (1974) är ett par av ett ytterst litet antal internationella filmer.

Som person sågs Rosa som väldigt avslappnad, rolig och intuitiv (karaktärsdrag som enligt Federico Fellini är mer än närvarande i kompositörens musik). Han dog av hjärtsvikt år 1979.

Utmärkelser – Nino Rota

Rota erhöll en Golden Globe för sin musik till Gudfadern och en Oscar för musiken till Gudfadern II. Därtill har han kammat hem ännu ett antal internationella priser och nomineringar. I Italien har han vunnit “Silverbandet” för fem olika filmer.

Missa inte!

1. Gudfadern – “Love Theme”

Tidernas mest melodiska cue har som sagt närmast spelats sönder på gator och torg runtom i världen, men är förstås ändå ruskigt bra. Melodin fick också en text, och spelades in som “Speak Softly, Love” av bland andra nyligen framlidne Andy Williams. Även den tåls att lyssna på ett antal gånger.

2. Det ljuva livet – “La Dolce Vita”

Ett oerhört tjusigt jazzbaserat soundtrack genomsyrar Det ljuva livet. Filmen förknippas kanske allra mest med den paradisiska bilden av Anita Ekberg poserande i en fontän, men man får allt en god portion sjunde himlen-associationer även av musiken. Det ljuva livet var Rotas sjätte samarbete med Federico Fellini.

3. Romeo och Julia – “Love Theme”

Zeffirellis filmatisering av Romeo och Julia är nog den vackraste som gjorts, och Nino Rotas kärlekstema är även det tårdrypande vackert. Känslorna, hopplösheten, och sorgen vävs samman på ett genialiskt maner, och man önskar så att berättelsen någon gång kunde få sluta i dur.

Filmer i filmarkivet

Följande av de filmer som Nino Rota skrivit musiken till kan du läsa mer om i Filmscore.se:s filmarkiv:

“Nino Rota” är kompositörsprofil nummer 21 (publicerad den 12 december 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.