Musik i Studio Ghibli-filmer

Pärlor för alla som tycker om minnesvärda filmmusikmelodier är de ca 20 animerade filmerna från japanska Studio Ghibli. Världen fick nys om denna underbara filmstudio i slutet av 90-talet, då Prinsessan Mononoke (1997) gjorde världssuccé. Det blev sedermera också en Oscar för bästa animerade film för Spirited Away (2001).

Frontmännen för studion är Hayao Miyazaki och Isao Takahata. Medan Miyazaki är svårslagen som regissör för ovanstående filmer samt klassiker som Laputa – slottet i himlen (1986) och Min granne Totoro (1988), så ligger Takahata bland annat bakom Eldflugornas grav (1988) – en av de mest gripande filmer som gjorts om Andra världskriget.

Medan klara stilistiska trådar är klart närvarande i samtliga Ghibli-filmer så är inte alla för samma publik. Varken Mononoke och Eldflugornas grav är anpassade för barn, och tematiskt är många långt mer invecklade och sofistikerade än exempelvis Disneys tecknade filmer.

Och som sagt, för musikälskaren finns mycket godis att hämta här. Miyazaki har den goda vanan att samarbeta med Joe Hisaishi – en mästare på lyriska melodier. Ta exempelvis och lyssna på “Legenden om Ashitaka”, ur Mononoke:

Eller varför inte “One Summer’s Day” ur Spirited Away:

När jag satte ihop min lista över de 20 filmer jag anser ha bäst musik så hade jag inte sett några Studio Ghibli-filmer. Faktum är att den där listan (för övrigt Filmscore.se:s överlägset mest lästa artikel) behöver uppdateras på flera plan!