Modigt av Doyle

De främsta filmkompositörerna är givetvis oerhört mångsidiga, men ibland finns det bara en person för jobbet. Disney Pixars senaste långfilm Modig utspelar sig i Skottland, spelar på alla skotska stereotyper, och är bara väldigt, väldigt skotsk. Vem anlitades för att skriva musiken om inte Skottlands främsta export inom filmmusikbranschen – Patrick Doyle.

Doyle, som samarbetat med Kenneth Branagh i flera av dennes Shakespeare-produktioner, har fått alldeles för lite uppmärksamhet här på Filmscore.se. Den enda film han skrivit musiken till som faktiskt återfinns i filmarkivet är nog den fjärde Harry Potter-filmen. Och att ta över efter John Williams (som skrev musiken till de tre första filmerna) är inte lätt.

Patrick Doyle tillfrågades om han ville skriva musiken till Modig för över tre år sedan, och han berättar själv i en intervju på Film Music Magazine att han var väldigt delaktig i produktionen från början till slut (kompositörerna hoppar annars oftast på först vid postproduktionen, förutsatt att det inte rör sig om en musikalfilm). Och han var själv modig nog att inte spara på krutet över huvud taget. Modig fullkomligt kryllar av höglandspipor, felor, flöjter och jig-danser. Och på det en maffig orkester som ändå inte får överdrivet mycket utrymme. Ibland används mindre ensembler, vilket givetvis skapar en ännu genuinare Skottlandskänsla.

Musiken till Modig, vars originaltitel är Brave, är riktigt bra, och man vill ställa sig frågan om regissörer kanske borde anlita kompositörer baserat på nationalitet lite oftare. Istället för att exempelvis låta Atticus Ross och Trent Reznor komponera den nu (i mina öron) rätt ineffektiva musiken till The Girl With the Dragon Tattoo, kanske en svensk kompositör eller folkmusiker hade kunnat få göra det – eller åtminstone fått vara med på ett hörn. Det typiskt etniska passar inte alltid in, men det finns ofta en del utrymme för det.

Brave har redan letat sig in i filmarkivet, vilket också kinesiska Lust, Caution, och väldigt amerikanska Transformers har. Musiken till Lust, Caution skrevs av en fransman, och är så bra så att mitt patetiska embryo till försök att föreslå någon sorts teori i ovanstående stycke tar viss skada.