Mitt Afrika: musik

Namn: Mitt Afrika

Originaltitel: Out of Africa

Premiärår: 1985

Regissör: Sydney Pollack

Kompositör: John Barry

Medverkande: Robert Redford, Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer m.fl.

Utmärkelser: Vann Oscar för bästa originalmusik.

Kommentar

Mitt Afrika - musik

 Out of Africa (1985) on IMDb

Mitt Afrika med Robert Redford och Meryl Streep har fantastisk musik, som också den är skriven av nyligen framlidne John Barry. Musiken finns på album både med endast Barrys musik, och med Barrys musik + afrikansk traditionell musik som förekommer i filmen. I Mitt Afrika visade den engelske kompositören återigen hur skicklig han är på att skapa musik för stråkar på neoromantiskt maner. När så amerikanska filminstitutet rankade de 25 bästa filmerna vad bakgrundsmusik beträffar så kom Mitt Afrika på 15:e plats. Den slog då oändligt populära scores såsom Henry Mancinis Rosa pantern och Alex Norths Linje lusta.

John Barry var fram till Mitt Afrika kanske mest känd för att ha komponerat musiken till de 12 första Bond-filmerna (det klassiska temat, jajamen, det är hans). Efter Mitt Afrika skulle han komma att bli kanske ännu mer associerad med de riktigt långsamma Hollywood-stråkarna och de sjungande maj-ackorden.

Detta är filmartikel nummer 31Filmscore.se. (Publicerad 12 juli 2011).