Minghella och Yared

Ni som följt bloggen har hört det förut, och många vet det säkert sedan tidigare: det finns många välkända kompositörs- och regissörsduor. Musiken är som bekant en oerhört viktig del av en film och har man som filmskapare hittat en musiker som man trivs att arbeta med och som förstår en så byter man ogärna ut den personen.

John Williams och Steven Spielberg (Hajen, E.T., Schindler’s List och miljoner till) är den mest välkända av dessa duor, med Danny Elfman och Tim Burton som stark tvåa (bl.a. Batman, Edward Scissorhands och Alice i Underlandet). Vidare har vi Darren Aronofski och Clint Mansell (Requiem for a Dream, The Wrestler, Black Swan, och Noah (2014, ännu inte utkommen), samt Howard Shore och David Cronenberg (Shore har skrivit musiken till alla Cronenbergs filmer sedan 1979 utom en).

En annan mindre välkänd men framgångrik duo är Anthony Minghella och Gabriel Yared. Minghella dog dessvärre av en blödning 2008, så duon har gjort sitt, men som ett “veckans tips” rekommenderar jag starkt en titt på de filmer de gjorde tillsammans. Den engelske patienten (1996) har ett fantastiskt soundtrack, likaså Åter till Cold Mountain (2003) som jag såg för första gången igår. Båda filmerna blev Oscarsnominerade för bästa musik, och Den engelske patienten tog hem utmärkelsen.