Miklós Rózsa

Miklós Rózsa var en storhet inom filmmusiken i synnerhet under 40-talet. Mest förknippas han kanske med sin storslagna musik till den episka 50-talsfilmen Ben-Hur (1959), men han hann under sin långa livstid också med att komponera till klassiker som Hitchcocks  Trollbunden (1945) och El Cid (1961). Liksom sina Hollywoodföregångare Steiner och Korngold var Rózsa en emigrerad europé som tidigt sågs som ett musikaliskt underbarn, och som på alla sätt levde ut sin talang.

Miklós Rózsa

Miklós Rózsa

Rózsa föddes i Budapest den 18 april 1907. I hemlandet bodde han dock bara under sin uppväxt. År 1925 blev det flytt till Leipzig och universitetet där. Under 30-talet var han verksam inom konstmusiken i Frankrike och sedan i England (där han också fick skriva filmmusik), varpå han flyttade till Los Angeles och Hollywood år 1940 (där han skulle bli kvar resten av sitt liv). Väl på plats bland storheter som ovan nämnda Steiner och Korngold skapade han sig snabbt ett namn. Redan under det första fullständiga verksamma året (1941) blev det två Oscarsnomineringar.

Ni som har läst artikeln om Bernard Herrmann känner till att Hitchcock redan hade en flitigt nyttjad samarbetspartner på musikfronten i mitten av 40-talet. Herrmann hade dock annat på schemat, och Hitchcock tvingades anlita Rózsa för att skapa musiken till Trollbunden (1945) – en film där svenska Ingrid Bergman har en av huvudrollerna. Hitch skulle inte behöva ångra sig. Rózsa producerade ett på alla sätt unikt och genialiskt score, där bland annat det fortfarande relativt nya elektroniska instrumentet theremin spelar en viktig roll. Detta ledde till en första Oscarsstatyett för ungraren.

Rózsa var musikaliskt aktiv fram till 1989, sex år före sin död. Han påstod sig själv leva ett “dubbelliv”, eftersom han aldrig lämnade sin karriär inom konstmusiken bakom sig (konstmusiken ses än idag som artistiskt överlägsen filmmusiken på de allra flesta sätt – men film ger förstås mer klirr i kassan). Lustigt nog var det för just musiken till Dubbelliv (1947) som Rózsa tog hem sin andra Oscar.

Utmärkelser – Miklós Rózsa

Totalt blev det 17 nomineringar och 3 vinster för Miklós Rózsa – om man bara talar om Oscars. Men det var faktiskt just Oscarsakademien som uppmärksammade Rózsas verk mest. Det blev exempelvis bara två Golden Globe-nomineringar och en Grammy för kompositören.

Missa inte!

1. Ben-Hur – “Main Title”

Musiken till den tre och en halv timme långa berättelsen om Ben-Hur (1959) – en parallelhistoria till den om Jesu liv – har absolut allt. Exotiska inslag, skärande dissonanser, svindlande vackra stråkmelodier. Och sviten i klippet till höger bjuder på många utsökta smakprov.

2. Trollbunden – “Main Theme”

Det är ju väldigt sällan man hör melodier som denna i moderna film-soundtracks. Måhända fungerar de inte – de tar kanske för mycket plats för den moderna filmpublikens smak. Likväl går det inte att förneka att lyssnarupplevelser som denna knappast mött sin like i filmvärlden än så länge under 2000-talet. Instrumentet som spelar i början? Theremin!

3. Dubbelliv – “Suite”

Inte samma angenäma upplevelse som huvudtemat till Trollbunden, men ett extraordinärt arrangemang som fullkomligt får en att trilla av stolen. Filmvärlden kan skatta sig lycklig att Rózsa valde att fortsätta leva sitt dubbelliv, och undvek att ansluta sig till de finare konstmusikkrestarna.

Filmer i filmarkivet

Ett par av de filmer vars musik Miklós Rózsa ligger bakom kan du läsa om i Filmscore.se:s filmarkiv:

“Miklós Rózsa” är kompositörsprofil nummer 18 (publicerad den 26 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.