Michael Giacchino

Michael Giacchino är en av de yngsta, Oscarsbelönade kompositörerna vars verk jag har skrivit om här på Filmscore.se. Giacchino har kommit att bli Disney Pixars stora musikkärlek under de senaste tio åren (dessförinnan anlitades nästan bara Randy Newman), och musiken till succéfilmer som Superhjältarna (2004), Råttatouille (2007), Upp (2009) och Cars 2 är hans. I övrigt har han huvudsakligen skrivit musik för TV-serier, dokumentärer och TV-spel, men på senare år har han fått (och väl tagit vara på) flera omfattande filmuppdrag.

Michael Giacchino

Michael Giacchino

Giacchino föddes den 10 oktober 1967 i Riverside Township, USA. Han började kombinera musik och bilder redan vid 10 års ålder genom ambitiösa experiment involverande stop motion-animering och egna soundtracks. Han kom senare in på School of Visual Arts i New York och fick chansen att praktisera vid Universal i sex månader. Han läste också vid Julliard School, precis som storheter som John Williams.

Efter otaliga TV-serier och TV-spel kom det som bör ses som det första “stora” filmuppdraget år 2004 – Disney Pixars Superhjältarna. Regissören Brad Bird hade hört Giacchinos kompositioner för TV-serien Alias (2001-2006) och var mäkta imponerad. Superhjältarna ledde förstås till fler jobb, såsom Mission: Impossible III (2006) och Råttatouille (den senare ledde till en Oscarsnominering). Giacchinos i mina ögon främsta åstadkommande så här långt är den fullkomligt makalösa musiken till Upp (2009) – också en Pixarfilm. Här blev det en Oscar för Giacchino, som därmed snuvade James Horner och hans hyllade musik till Avatar på en statyett. Bland ännu senare projekt är Mission Impossible: Ghost Protocol (2011) och Disneys John Carter (2012) särskilt nämnvärda.

Giacchino förknippas särskilt för sin förmåga att skapa stämningsfull musik med förhållandevis enkla medel.

Utmärkelser – Michael Giacchino

Giacchinos mer finkänsliga och mindre “episka” scores har lett till flest framgångar för kompositören om man mäter framgång i antal priser (vilket man givetvis inte skall göra, men hur som helst). Giacchino har vunnit Grammys för både Råttatouille och Upp, och de mest prestigefyllda priserna (Oscar, Golden Globes) för Upp. Därtill har det blivit flera nomineringar och vinster vid en rad andra galor.

Missa inte!

1. Upp – “Married Life”

Apropå stämning med enkla medel …Scenen som återberättar Carl Fredricksens kärleksliv är slående vackert gjort, och den muntra musiken har ett sorts skickligt invävt vemod över sig som man inte kommer ifrån. Upp är nog den enda animerade långfilmen som får en att vilja gråta en skvätt efter bara 20 minuter.

2. Råttatouille – “Main Theme”

Musiken i succéfilmen Råttatouille skriker av Frankrike, matglädje och romans, fast på ett väldigt subtilt och ja, vad säger man – “mysigt” sätt! Att kompositören bakom musiken till Upp ligger bakom även detta är inte särskilt svårt att greppa. Eller vad säger ni?

3. John Carter – “John Carter’s Theme”

När man skapar temat till en typisk “larger than life”-karaktär  som John Carter så är det lätt att glömma bort att man faktiskt skriver för en människa, som fungerar som en människa och förändras som en människa. Michael Giacchino gör inte det. Hans musik är en av få aspekter av denna jätteproduktion som faktiskt känns helt “rätt”.

Filmer i filmarkivet

Läs mer om Giacchinos musik i …:

“Michael Giacchino” är kompositörsprofil nummer 19 (publicerad den 28 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.