Lejonkungen: musik

Namn: Lejonkungen

Originaltitel: The Lion King

Premiärår: 1994

Regissör: Roger Allers, m.fl.

Kompositör: Hans Zimmer (score), Elton John (sånger)

Medverkande: Matthew Broderick, Jeremy Irons m.fl.

Utmärkelser: Oscar för bästa originalmusik och bästa sång (“Känn en doft av kärleken”)

Kommentar:

Lejonkungen - musik

 The Lion King (1994) on IMDb

Med Lejonkungen gjorde Disney, med Hans Zimmer och Elton John i spetsen, inte bara stor succé utan också en stor kulturell insats för världsmusiken. Elton John skrev superhits på sitt sätt, och oändligt intelligenta Hans Zimmer “afrikaniserade” dem med djembes och läcker vokalmusik. Detta gjorde han med hjälp av den sydafrikanske kompositören Lebo-M, som Zimmer rekommenderade för Disney-teamet. Det finns bara en inledningsscen från Disneys klassiker som kan mäta sig med Lejonkungens “En värld full av liv” (“Circle of Life”) och det är den till Ringaren i Notre Dame, som kom två år därefter. Det behövs inga ord under de första fyra minuterna – musiken får tala. Lejonkungen förtjänar mer än väl sina två musik-oscars!

Elton John och Tim Rice skrev faktiskt bara sex sånger till filmen. Vanligt är att fler sånger skrivs och att de flesta inte når den färdiga produkten, men fem av Johns sånger fanns med i Lejonkungen när den släpptes på bio år 1994, och i senare utgåvor har alla sex funnits med.

Några sånger:

“En värld full av liv”: De inledande fraserna framförs av Lebo M själv och hans afrikanska kör. Carmen Twilie valdes att sjunga sången på grund av sin djupa, speciella röst. Disney ämnade inledningsvis använda dialog under inledningsscenen, men insåg direkt efter att ha hört Hans Zimmers fantastiska arrangemang att sången skulle vara nog för att vinna publikens hjärtan.

“Var beredd”: Sången som Scar sjunger, där han avslöjar sina planer att döda kungen och Simba. Den första tonen (som sjungs av körbasar) är ett kontra-A, vilket är en liten ters under det operabasar kallar för sitt “låga C”.

“Hakuna Matata”: Den glada “no worries”-sången är en av få Disneysånger som fått en plats på Amerikanska filminstitutets lista över sångklassiker inom filmen (99:e plats. Den högst placerade Disneysången är “Ser du stjärnan i det blå” från Pinocchio (7:e plats).

Hans Zimmer är en mycket produktiv filmkompositör. Läs också om hans musik till Gladiator eller om soundtracket till Da Vinci-koden.

Detta är filmartikel nummer 71Filmscore.se. (Publicerad 26 juli 2011).

Gå tillbaka till musik i barn- och familjefilmer.