Lady och Lufsen: musik

Namn: Lady och Lufsen

Originaltitel: Lady and the Tramp

Premiärår: 1955

Regissör: Clyde Geronimi m.fl.

Kompositör: Oliver Wallace

Medverkande: Peggy Lee, Larry Roberts m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till AFI:s Greatest Movie Musicals för både sång och musik

Kommentar:

Lady och Lufsen - musik

 Lady and the Tramp (1955) on IMDb

Musiken till Lady och Lufsen skrevs av Oliver Wallace, som också står ansvarig för många andra samtida Disneyklassiker. Det som man mest bör förknippa med Lady och Lufsen är filmens odödliga sånger – däribland “Bella notte” och “Siamesernas sång” – vilka dock inte skrevs av Wallace men av den legendariska jazzsångerskan Peggy Lee (också röstskådespelare) och Sonny Burke. Visserligen är det väl kanske så att det är någonstans vid “Bella notte” som man på julafton börjar bli lite sömnig i sin glöggfryntlighet, men det är en mycket vacker sång. Därutöver visar Wallace hur skicklig han är på att använda musiken till sådana saker som oftast ljudeffekter får göra i dagens filmer.

“Bella notte” har kommit att förknippas så mycket med julafton i Sverige så att den nästan blivit en julsång. Bland de som faktiskt spelat in låten på ett julafton märks Christer Sjögren. Själv luras jag gång på gång att tro att de skimrande, blinkande stjärnorna faktiskt är snöflingor, men jag tvingas gång på gång inse att sången i sig inte har något annat än med kärlek att göra.

Och gillar du musiken i Lady och Lufsen är du säkerligen också intresserad av Wallaces musik till Alice i Underlandet (1951).

Detta är filmartikel nummer 50Filmscore.se. (Publicerad 14 juli 2011).

Gå tillbaka till musik i barn- och familjefilmer.