Krigsfilm: musik

Detta är den sjunde och sista artikeln jag skriver om musik i olika filmgenrer, och originalplanen var att den skulle handla om thrillerfilmer. Efter en stunds funderande fastslog jag dock att en thriller inte sällan är lite som en dramafilm, en actionfilm och en rysare ihopslagna. Ämnet här blir således krigsfilm, som också förstås faller under kategorin actionfilm. Av den anledningen tänkte jag att det här skulle bli en skapligt kort artikel, men nog finns det en del att skriva!

Krigsfilmen är den genre där kompositören ofta har störst chans att få skriva ett sådant där riktigt storslaget tema som man verkligen minns. I de allra flesta genrer kan det ju verka lite småfånigt att brassa på med en mastodontisk melodi.  Ett exempel hittar vi i Plutonen (krigsfilm från 1986, tyvärr är det inbäddningsförbud på just det klippet). Det går att göra en lång lista över riktigt kända melodier från filmmusikvärlden som kommer från krigsfilmer – helt enkelt för att den omfattning av känslor, sorg, katastrof, vrede och förtvivlan tillåter det. Ta en titt i listan längre ner på sidan!

Något jag inte nämnt i särskilt stor utsträckning i tidigare artiklar är hur viktigt det är att inte glömma bort vilken tid man befinner sig i och vilken plats man befinner sig på. Det blir ofta relevant i krigsfilmer, som är förankrade i en särskild tid och i ett särskilt sammanhang i historien. James Horners mästerliga musik till krigsfilmen Braveheart (1995) är ett strålande exempel. I scenen till höger låter James Horner tonerna av en skotsk höglandssäckpipa flyta ihop med den mer actionpräglade krigsmusiken på ett mycket tjusigt sätt. Horner följer händelseförloppet, men utan att tappa greppet om tid och rum. Vid det avslutande överraskningsmomentet bryts musiken, vilket får en slående effekt.

Krigsfilmer - musikÖvriga exempel inkluderar filmer som Pianisten (2002) och Schindler’s List (1993) till vilka kompositörerna Wojciech Kilar och John Williams låtit skriva stråkbaserad musik i moll, för att understryka att judesamhället och dess öde är centralt i historien.

Krigsfilmer i filmarkivet på Filmscore.se

Följande filmer kan du läsa om i filmarkivet. Artiklarna innehåller också ljudklipp med musik från filmen i fråga! OBS! Hit räknar jag huvudsakligen historiska krigsfilmer och lämnar exempelvis ute äventyrs- eller fantasyfilmer som råkar ha krigsscener i sig.

Artikel publicerad den 22 mars 2012.