King Kong: musik

Namn: King Kong

Originaltitel: King Kong

Premiärår: 2005

Regissör: Peter Jackson

Kompositör: James Newton Howard

Medverkande: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Golden Globe för bästa originalmusik

Kommentar:

King Kong - musik

 King Kong (2005) on IMDb

Musiken till nyversionen av King Kong stavas dramatik och stor dramatik. James Newton Howard överraskar kanske inte om man ser till tematiskt material, men han gör det rätta för en sådan här äventyrsfilm, som förvisso pågår alldeles för länge.

Peter Jackson regisserade och ville således förstås ha oscarsbelönade Howard Shore (som skrev för hans trilogi Sagan om Ringen) som kompositör. Shore skrev också en hel del för filmen, och flera “cues” (stycken/delar av filmmusiken) spelades också in. Vid något skede tog dock Jackson bort Shore från produktionen. Måhända var han inte nöjd med resultatet eller Shores samarbetsvilja. Det är onekligen så att även de bästa av kompositörer misslyckas ibland med att få fram det där absoluta “rätta” (om det “rätta” är det som regissören letar efter). Att lyssna till King Kongs musik som den nu i slutändan blev är dock en fantastisk upplevelse.

Howard Shore och Peter Jackson har emellertid återförenats i och med projektet Hobbit: En oväntad resa (2012), och dess uppföljare.

Gillar du James Newton Howard musik kanske du vill läsa om musiken i King Kong eller musiken i Skattkammarplaneten?

Detta är filmartikel nummer 21Filmscore.se. (Publicerad 4 juli 2011).

Läs om musiken i fler actionfilmer!