Jurassic Park: musik

Namn: Jurassic Park

Originaltitel: Jurassic Park

Premiärår: 1993

Regissör: Steven Spielberg

Kompositör: John Williams

Medverkande: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Grammy Award för bästa musik.

Kommentar:

Jurassic Park - musik

 Jurassic Park (1993) on IMDb

John Williams skapar med sin musik till Jurassic Park en storslagen upplevelse för åhöraren. Dessvärre hamnade denna musik lite i skymundan vid närmast samtliga filmgalor eftersom han samma år komponerade musiken till Schindler’s List, vilken han erhöll både en Oscar och en Grammy för. I klippet har du chansen att lyssna till huvudtemat – ett fantastiskt orkesterverk med slående starka melodier. Jurassic Parks musik särskiljer sig inte från andra John Williams-kompositioner i den bemärkelsen att de är så oerhört melodiska och pampiga. Lyssnar man noga så känner man igen samma stil både från E.T. (läs mer om musiken där) och de två första Harry Potter-filmerna. Ibland är det till och med svårt att koppla ihop rätt tema med rätt John Williams-film! Det är särskilt lätt att blanda ihop musiken till Jurassic Park med den till den första Indiana Jones-filmen.

En komplicerad aspekt med Jurassic Park är att det egentligen finns två distinkta huvudteman – ett som fångar upp det mer känslosamma och hjältemodiga hos personerna, och ett annat majestätiskt och pampigt som reflekterar miljön på Dinosaurieön. Dessa teman är populära än idag, och har tolkats av många.

Jurassic Park var Williams tolfte musikprojekt för Steven Spielberg (regissören hade uppenbarligen hittat en vinnande koncept). Tre orkestratörer, John Neufield, Conrad Pope, och Alexander Courage, orkestrerade musiken. Bland de mer oväntade instrumenten som John Williams drar nytta av hittar vi shakuhachi (ett japanskt blåsinstrument), piccolo-oboe, och synthesizers.

Detta är filmartikel nummer 12Filmscore.se. (Publicerad 6 januari 2011).

Gå tillbaka till musik i fantasy- och sci fi-filmer.