John Williams

John Williams är en av filmvärldens främsta kompositörer. Detta beror i huvudsak på hans fascinerande förmåga att skapa minnesvärda scores. Lägg märke till att jag tillämpar plural här. Visst, han förknippas allra mest med de oförglömliga teman han skrev till Star Wars (1977) – men man ska inte glömma att det är John Williams som ligger bakom det karakteristiska huvudtemat i Hajen, de heroiskt pampiga orkesterverken som genomsyrar filmer som Jakten på den försvunna skatten (1981) och Jurassic Park (1993), samt det melodiska, melankoliska fiolsolona i Schindler’s List (1993).

John Williams

John Williams

Williams föddes den 8 februari 1932 i New York. Hans far var jazztrummis och han var själv verksam som jazzpianist i unga år. Han studerade musik vid University of California at Los Angeles (UCLA) och senare vid prestigefyllda Julliard School i New York. I samma veva klarade han också av en period i USA:s flygvapen, men som kompositör för och dirigent av “The Air Force Band”. Man kan onekligen säga att Williams hade den ovärderliga kombinationen av goda förutsättningar och stark vilja.

Efter studierna på Julliard fick Williams så gott som direkt möjligheten att börja orkestrera filmmusik. Han fick chansen att arbeta med dåtidens stora kompositörer, som Bernard Herrmann, Franz Waxman och Alfred Newman. Redan vid 26 års ålder fick han ensam ansvara för musiken till en film (B-filmen Daddy-O). Williams mångsidighet upptäcktes snabbt och efter ett stort antal projekt kom också första Oscarsnomineringen år 1967 (för musiken till filmen Dockornas dal). Av de filmer som kompositören förknippas mest med idag bör Hajen (1975) ses som den första (Star Wars kom först två år efter). Hajen var emellertid, tro det eller ej, John Williams 60:e film (han var 43 år när filmen hade premiär)!

John Williams fortsatte att producera kvalitetsmusik för filmer, och gör det än idag (i skrivande stund är han 80 år gammal och färdigställer musiken till Steven Spielbergs Lincoln, 2012). I synnerhet associeras han med nyromantiken – grandios, symfonisk musik vars ursprung återfinns någonstans kring Wagner (mitten av 1800-talet), och som i mångt och mycket tillämpades av de tidigaste Hollywood-kompositörerna, men som försvann närmast helt och hållet under 40-talet. Det var i samband med Williams bombastiska 70-talssoundtracks som genren återupplivades! Vidare är han välkänd för att konstant samarbeta med ovan nämnde Steven Spielberg. Det är rentav så att Williams står för musiken till alla utom två av de filmer som Spielberg har regisserat (och han har regisserat många!)

Utmärkelser – John Williams

John Williams har tilldelats så många priser för sina verk så att det nästan är löjligt. I skrivande stund har han fått 47 Oscarsnomineringar och 5 Oscars. Bara Walt Disney har nominerats fler gånger (59). Därtill har han vunnit 4 Golden Globes, 3 Emmys och en stor mängd Grammys.

Missa inte!

1. Schindler’s List – huvudtemat

Jag har lyssnat kopiöst mycket på filmmusik, men är alltjämt av uppfattningen att det inte skrivits något vackrare för film än huvudtemat till Schindler’s List – Steven Spielbergs gripande krigsfilm. Violinisten som står för stråkarna är världsberömde virtuoson Itzhak Perlman. Visste du förresten att John Williams är så gott som den enda filmkompositör som gör sina partitur tillgängliga för allmänheten. Här kan du köpa orkesternoterna till detta tema och två andra ur filmen!

2. Star Wars – huvudtemat

Närmast samtliga läsare skulle väl bojkotta Filmscore.se om jag inte inkluderade huvudtemat till Stjärnornas krig här, men det är inget jag har något emot! Jag vet inte vad som är mest slående. Den extraordinära melodin, eller det häpnadsväckande arrangemanget. Lyssna på det rytmiska ackompanjemanget under trumpeterna. Hur kommer man på något sådant? Och visst, partituret finns tillgängligt här med – på SheetMusicPlus.

3. Harry Potter och de vises sten – “Harry’s Wondrous World”

“Harry’s Wondrous World” är en så kallad svit, där de flesta av de otroliga teman John Williams skrev för den första Harry Potter-filmen finns invävda. När man tänker spontant på musiken i Harry Potter så dyker förstås det karakteristiska “Hedwig’s Theme” (som inleder samtliga filmer) upp i huvudet. Men när man lyssnar på detta klipp drabbas man av alla möjliga “Just det!”-upplevelser. “Den där melodin är ju också från Harry Potter …och den med!” Och då finns ändå inte Quidditch-temat med!

Filmer i filmarkivet

Följande filmer med musik skriven av John Williams kan du läsa mer om i Filmscore.se:s filmarkiv:

“John Williams” är kompositörsprofil nummer 1 (publicerad den 26 september 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.