John Barry

John Barry var en brittisk filmkompositör, särskilt känd för att ha skrivit musiken till de elva första filmerna om James Bond, men också prisad för sina senare åstadkommanden i stil med Mitt Afrika (1985) och Dansar med vargar (1990). Hans vackra, kontemplativa kompositioner och arrangemang för orkester (bland annat) har gett honom en välförtjänt plats bland filmmusiklegenderna, och hans namn kommer inte att glömmas i första taget. Han avled (i skrivande stund) ganska nyligen – i januari 2011.

John Barry

John Barry

Barry föddes den 3 november 1933 i York. Under sin uppväxt ägnade han mycket av sin tid arbetandes i de biografer som hans far ägde. Efter några års studier startade han bandet The John Barry Seven (1957) och fick sin första möjlighet att komponera och arrangera för TV redan året efteråt. Han slog igenom på allvar år 1962 då han fick skriva musiken till Agent 007 med rätt att döda (1962) – den första Bondfilmen. Det så välkända huvudtemat skrevs ursprungligen av Monty Norman, men det så berömda jazzarrangemanget är Barrys. Barry menade att det arrangemang han i slutändan använde bara vagt påminde om Normans ursprungliga komposition, och kallade därför temat sitt eget.

Barrys mångsidighet som kompositör är slåendc. Det är bara att jämföra hans arrangemang av Bond-temat med exempelvis John Dunbar Theme från Dansar med vargar. Jajamen, samma kompositör ligger bakom båda verken! Barry började också tidigt använda Moog-synthesizers i sina verk för film, och har således aldrig varit den där klassiskt konservativa tonsättaren som exempelvis musiken till Mitt Afrika kan tyckas vittna om.

Utmärkelser – John Barry

Barry har faktiskt lika många Oscars som John Williams (fem) men har inte nominerats riktigt lika många gånger (medan Barry har sju kan Williams ståta med fyrtiosju!) Barry har också vunnit en Golden Globe och två BAFTA.

Missa inte!

1. Dansar med vargar – “The John Dunbar Theme”

Dansar med vargar (1990) var filmen som återupplivade den påstått döda Westerngenren. Kevin Costner visade mycket gott omdöme när han lät John Barry borda arken. Den nästan sliskigt smäktande musiken drog in ytterligare en Oscar till filmen. Sliskigt smäktande är inte dumt alltså.

2. Mitt Afrika – “Main Title”

Mitt Afrika (1985) är en film som liksom Walkabout (se nedan) i mina ögon plockar flest poäng för sin cinematografi, och sin musik. Dess huvudtema är så pass självständigt och tilltalande så att det fungerar strålande bra i konsertsammanhang. Barry vann fem olika priser för soundtracket, däribland både en Oscar och en Golden Globe.

3. Walkbout – “Main Title”

Jag hade tänkt ta med Barrys lysande arrangemang till James Bond-temat också, men sen kom jag på att det känner ju definitivt alla till redan, och sedan gick det upp för mig att engelsmannen ju också ligger bakom musiken till den vackra kultklassikern Walkabout (1971). Musiken och filmens extraordinära cinematografi har gjort Australien till mitt främsta resmål.

Filmer i filmarkivet

Läs mer om ett par av de filmer som John Barry står för musiken till!

“John Barry” är kompositörsprofil nummer 15 (publicerad den 14 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.