Jan A. P. Kaczmarek

Den polske tonsättaren Jan A. P. Kaczmarek är prisad i sitt hemland för sina framgångar inom filmmusiken, och har vid flera tillfällen anlitats för att komponera musik för särskilt festliga nationella tillställningar. Han må inte vara ett av de mest kända namnen i branschen, men några av hans skapelser gör helt enkelt att jag inte kan låta bli att skriva en liten artikel om honom.

Jan A. P. Kaczmarek

Jan A. P. Kaczmarek

Kaczmarek föddes i Konin i Polen den 29 april 1953. Han utbildade sig i både musik och juridik, och som kompositör arbetade han tillsammans med teaterdirektören Jerzy Grotowski under många år. År 1989 flyttade han till Los Angeles. Bland hans tidiga scores är det till Duppelgångaren (1993) och Total Eclipse (1995) nämnvärda. År 2004 fick världen upp ögonen för kompositören på allvar, i och med hans musik till Finding Neverland. Andra filmer vars musik man inte bör missa är The Visitor (2007) och Hachiko – En vän för livet (2009).

Kaczmareks musik är ofta pianobaserad och oerhört välorkestrerad. Ofta växer den successivt genom kontinuerligt upprepade, subtilt melodiösa motiv. Det går sällan att spola fram till “det bästa stället” i polackens musik – effekten av de mest dramatiska passagerna blir inte fullkomlig om man inte följt uppbyggnaden.

Utmärkelser – Jan A. P. Kaczmarek

Kaczmarek fick flera priser och nomineringar för sin musik till Finding Neverland (däribland en Oscar) och har också nominerats till priser för musiken till The Visitor.

Missa inte!

1. Finding Neverland – “This is Neverland”

I Finding Neverland gestaltar Johnny Depp den skotske författaren J. M. Barrie. Filmen kretsar kring hur denne fick inspiration till att skriva den älskade pjäsen Peter Pan. I mina öron fångar Kaczmarek på bästa möjliga sätt upp den fantasi, den lekfullhet, och de sorgsna undertoner som med all rätt genomsyrar historien.

2. Hachiko – en vän för livet – “Goodbye”

Hachiko – en vän för livet (2009) är en av de mest gripande filmer som gjorts. Svenske Lasse Hallström har en fascinerande förmåga att regissera djur – ett faktum som tillsammans med Jan A. P. Kaczmarek perfekt avvägda musik gör att man nästan måste ha ett hjärta av sten för att inte bli starkt berörd av berättelsen. På filmens forum på IMDB finns tråden Confession Time som bevismaterial för dessa påståenden.

3. The Visitor – “The Visitor Overture”

Ouvertyren till Thomas McCarthy har en subtil skönhet vars tämligen sparsamma orkestrering vittnar om saknad och ensamhet, helt i enlighet med Richard Jenkins rollkaraktär. Musiken förmedlar långt mer i den här filmen än ansiktsuttryck kan få fram.

Filmer i filmarkivet

Ett par av ovan nämnda filmer kan du läsa lite mer om här på Filmscore.se:

“Jan A. P. Kaczmarek” är kompositörsprofil nummer 22 (publicerad den 12 december 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.