James Newton Howard

James Newton Howard är filmmusikvärldens mest kända dubbla efternamn. Han ligger bakom musiken till så många mainstreamfilmer så att få reagerar icke-igenkännande när hans namn dyker upp i förtexterna. James Newton Howard blandas inte sällan ihop med James Horner (som ligger bakom musiken till filmer som Titanic och Braveheart). Precis som Horner har Newton Howard komponerat för en stor mängd äkta blockbusters, däribland King Kong (2005), The Dark Knight (2008, tillsammans med Hans Zimmer) och Hungerspelen (2012)

James Newton Howard

James Newton Howard

James Newton Howard föddes den 9 juni 1951 i Los Angeles. Liksom flera andra filmmusiker hamnade han på University of Southern California, där han studerade piano. Han tröttnade dock på klinkandet efter bara ett år, och hoppade av. Trots detta var det som keyboardist han turnerade tillsammans med Elton John i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Hans kompositionsförmåga noterades av John, och han fick skriva stråkarrangemang för flera av poplegendens låtar.

Som filmkompositör debuterade Newton Howard år 1985 i och med Head Office. Bland tidiga storfilmer märks i synnerhet Pretty Woman (1990) och Tidvattnets furste (1991). Den genialiska musiken till Jagad (1993) ledde till en Oscarsnominering. Mot slutet av 90-talet skrev han musiken till nästan sju filmer om året, och i och med Sjätte sinnet (1999) inledde han ett samarbete med M. Night Shyalaman som hittills varat i sju filmer (som för övrigt blir sämre och sämre – men det kan man inte beskylla Newton Howard för!)

Newton Howard ersatte Howard Shore som kompositör för Peter Jacksons King Kong (2005). Jajamensan, Jackson fick på grund av vad man i branschen milt uttryckt kallar för “creative differences” i slutändan sparka den kompositör som dragit in tre Oscars åt honom i och med Sagan om ringen-trilogin. Newton Howard visade sig vara en strålande ersättare, och nominerades dessutom till en Golden Globe.

Newton Howard är känd som en särskilt skicklig orkestratör. Hans förmåga att skriva för stora ensembler har prisats av otaliga kritiker.

Utmärkelser – James Newton Howard

Än så länge har det inte blivit några Oscars för James Newton Howard, som dock har åtta nomineringar i bagaget. Han har också nominerats till flera Golden Globes, och har bland annat en Emmy och en Grammy att skryta om.

Missa inte!

1. Jagad – “Helicopter Chase”

Att skriva musik för en jakt är lättare sagt än gjort. Newton Howard gör dock ett fantastiskt jobb här, och jag tror inte jag känner till någon annan “cue” som är så pass minnesvärd utan att innehålla någon riktigt igenkännbar melodi. För att späda på dramatiken övergår musiken i femtakt (från sextakt) inför de mest dramatiska partierna. Försök få tag på filmen och se scenen där detta spelas!

2. Sjätte sinnet – “Malcolm is Dead”

En mästerligt arrangerad, mångfacetterad cue som för samman flera av de teman som använts tidigare i filmen. Det jag uppskattar mest här är balansen. Vi talar om en oerhört stark scen där alla pusselbitar faller på plats, och som dessutom så gott som helt saknar dialog. Här finns således tuffa krav  på kompositören att uppnå exakt rätt musikalisk balans för att förstärka och tydliggöra situationen, på ett sätt som inte ignorerar vitala aspekter som huvupersonens sinnesstämning. Newton Howard uppfyller kraven med galans.

3. Lady in the Water – “Ouverture”

En Youtube-användare levererar en strålande kommentar: “This sounds as if James Horner and Danny Elfman had a baby”. Han har helt rätt. James Newton Howards mer harmoniska musik känns ofta som en sammansmältning av Horners smäktande ackord och Elfmans fantasifulla lekfullhet. Denna ouvertyr tåls att lyssna till mer än en gång!

Filmer i filmarkivet

Några av de filmer som James Newton Howard skrivit musiken till kan du läsa mer om i filmarkivet!

“James Newton Howard” är kompositörsprofil nummer 13 (publicerad den 13 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.