James Horner

James Horner är en av de där riktigt namnkunniga kompositörerna, världskänd för att ligga bakom musiken till filmer som Braveheart och Titanic. Trots att han i skrivande stund ännu inte nått de 60 så har han skrivit musiken till över 100 filmer. Särskilt produktiv var han under 1990-talet. År 1993 skrev han exempelvis musiken till 11 filmer! Kan det ha något att göra med 40-årskrisen månne?

James Horner

James Horner

James Horner föddes de 14 augusti 1953 i Los Angeles och måste tyvärr också räknas till den långa raden kompositörer med gedigna musikaliska bakgrunder. Han började spela piano när han var fem, och läste sedermera på Royal College of Music i London och senare vid University of Southern California. Komposition, förstås. Horner doktorerade under 1970-talet och gick sedan så snabbt han kunde vidare till att komponera TV- och filmmusik.

Vad som kanske var den mest bidragande faktorn till att Horner placerades på världskartan var de uppföljare han fick skriva musiken till. Star Trek och Alien (båda 1979) innehöll musik av legendaren Jerry Goldsmith, och bägge filmerna fick uppföljare som Horner anlitades till (1982, 1986). Horner inledde alltså sitt långvariga filmparternskap med regisörren James Cameron långt innan Titanic (1997) och Avatar (2009) (Cameron, som många känner till, ligger bakom uppföljaren till AlienAliens).

James Horner är välkänd för att i sin filmmusik ofta tillämpa keltiska musikaliska element, liksom vokalmusik. Exempel återfinns i en lång rad Oscarsbelönade filmer, däribland Braveheart (1995) och Titanic (1997). Inom branschen är Horner också känd för sin vassa tunga och sin förmåga att producera under tidspress. Han gick bland annat ut i media och klankade ner totalt på Gabriel Yareds musik till Troja (2004) – ett soundtrack som kasserades för att det förefallit överdrivet och på tok för dramatiskt för en testpublik. Horner anlitades istället, och fick mindre än två veckor på sig att skriva ny musik till filmen. Enligt min ringa mening gjorde han ett strålande jobb.

Horner jobbade enligt egen utsago sexton timmar om dagen med musiken till Avatar (2009), och han tog inga andra uppdrag under filmens produktion. Han har flera gånger anklagats för att kopiera sig själv och andra – anklagelser som jag delvis måste stämma in i (som ett exempel återanvändes i oerhört karakteristiskt motiv från Troja i soundtracket till Avatar).

Bland Horners mindre välkända scores rekommenderas i synnerhet det till Brainstorm (1983) och det till Pojken i randig pyjamas (2008). Han är högeligen aktiv än idag, men är mer selektiv när det gäller vilka åtaganden han gör. Det senaste stora projektet var i skrivande stund The Amazing Spider-Man (2012).

Utmärkelser – James Horner

James Horner har nominerats till en Oscar totalt tio gånger, och två gånger har det blivit vinst. Ironiskt nog blev det för en och samma film – mångfaldigt belönade Titanic. Horner ligger nämligen bakom sången som kommit att bli 90-talets mest välkända powerballad – “My Heart Will Go On”. Horner har också vunnit ett par Golden Globes, samt en rad andra utmärkelser.

Missa inte!

1. Titanic – “My Heart Will Go On”

Det är väl egentligen inte min stil att rekommendera sånger före bakgrundsmusik, men i fallet “My Heart Will Go On” är jag redo att göra ett undantag. Det måste verkligen understrykas att det är just Horner som ligger bakom sången, och inte någon specialinsatt poplåtskrivare. Från början var det dock ingen annan än Horner själv som trodde på idén. Cameron var emot den eftersom han inte ville “go commercial” i alltför stor utsträckning. Celine Dion var inledningsvis inte så tänd på idén heller, men lyckades till slut övertalas att spela in låten. Horner väntade sedan in ett tillfälle då Cameron var på särskilt gott humör, spelade upp låten, och lyckades sedan efter mycket om och men få regissören att gå med på att spela låten till eftertexterna.

2. A Beautiful Mind – “Kaleidoscope of Mathematics”

Det här är farligt snyggt. Horners förkärlek för vokalmusik har aldrig varit så tydlig, och musiken i sin helhet i A Beautiful Mind är så snyggt gjord så den hade vunnit en Oscar vilket annat år som helst (2001 gick dock både Sagan om Ringen: Härskarringen och Harry Potter och de vises sten upp på biograferna).

3. Braveheart – “Main Title”

Horner är en mästare på att hitta rätt estetisk balans mellan geografi, karaktär och budskap. Att därtill få in vackra melodier är en konst, och just detta gör huvudtemat till Braveheart så fantastiskt. Mel Gibson sade det själv under inspelningen – “I think he’s gonna do the best score of his whole life”. Och visst fick han rätt. Före 1995 hade Horner aldrig skapat något liknande. Ärans män (1989) utmanar, men når inte ända fram.

Filmer i filmarkivet

Lär dig mer om några av de filmer som James Horner komponerat för!

“James Horner” är kompositörsprofil nummer 6 (publicerad den 13 oktober 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.