Herkules: musik

Namn: Herkules

Originaltitel: Hercules

Premiärår: 1997

Regissör: Ron Clements, John Musker

Kompositör: Alan Menken

Medverkande: Tate Donovan, Danny DeVito m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till bästa sång (“Jag kan klara av det”)

Kommentar:

Herkules - musik

 Hercules
(1997) on IMDb

Att en av Disneys bästa sånger – “Jag kan klara av det” (“Go The Distance”) – inte vann en Oscar för bästa sång är förlåtligt, eftersom en av historiens tyngsta powerballader hade fyllt andra biosalonger samma år (James Horners “My Heart Will Go On”, framförd av Céline Dion). “Jag kan klara av det” är dock inte det enda som är fantastiskt med musiken till Herkules. Alan Menken levererar som vanligt ett varierat och elegant score, och han har verkligen fångat det pampiga och heroiska i berättelsen. Hans mer rock-inspirerade sånger är extremt svåra att framföra, och man måste beundra särskilt rösterna bakom muserna. “Zero to Hero” tar höga poäng.

Några sånger ur Herkules:

“Det är sanningen”: “The Gospel Truth” är ett återkommande musikinslag som sjungs av muserna och det man måste imponeras mest av här är nästan sångerskornas strålande förmågor och makalösa omfång.

“Jag kan klara av det”: Släppt som singel av Michael Bolton i USA (“Go the Distance”) och av Ricky Martin i Spanien (“No Importa La Distancia”) blev denna låt mycket populär, och den nominerades också till en Oscar. Sjungs när Herkules bestämmer sig för att börja ta reda på var han hör hemma.

“Inte jag”: Blev en favorit bland många bland Herkulessångerna. I ett mycket snyggt arrangemang är Meg solist och ackompanjeras av muserna.

“Mitt sista hopp”: En av de mest briljanta Disneysångerna till det komiska sett. Och om det finns någon som kan överträffa själva Danny DeVito i framförandet av “Mitt sista hopp” så är det Peter Harryson, som gör en fantastisk insats som Fille, den lilla människogeten.

Samtidigt ses faktiskt Herkules som Alan Menkens kanske svagaste insats för Disney. De brutalaste kritikerna menade att filmen spolades bort med lite för mycket skoj och ploj-musik. Och visst, “Jag kan klara av det” är egentligen den enda av sångerna som inte urartar i halvkomisk gospel (eller är en lustig sång från början – såsom “Mitt sista hopp”). I mina ögon går det dock inte att komma ifrån att Herkules innehåller ett par riktiga sångjuveler, och om det är Menkens sämsta film, så visar det helt klart på mannens bredd. Läs också om Alan Menkens musik till Pocahontas.

Detta är filmartikel nummer 74Filmscore.se. (Publicerad 29 juli 2011).

Gå tillbaka till musik i barn- och familjefilmer.