Harry Potter och den flammande bägaren: musik

Namn: Harry Potter och den flammande bägaren

Originaltitel: Harry Potter and the Goblet of Fire

Premiärår: 2005

Regissör: Mike Newell

Kompositör: Patrick Doyle

Medverkande: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

Harry Potter och den flammande bägaren - musik

 Harry Potter and the Goblet of Fire
(2005) on IMDb

I Harry Potter och den flammande bägaren används fortfarande några av John Williams teman från de tidigare filmerna, och Williams var villig att skriva musiken även till den fjärde Harry Potter-filmen, men fick till slut tacka nej på grund av andra projekt. Patrick Doyle, som tidigare samarbetat med Mike Newell i Donnie Brasco (1997) fick ta över. Produktionsteamet gör inget dåligt val här. Skotten Doyle är fullt kapabel att skriva storslagen musik till en storslagen Harry Potter-film, och han är skicklig på att integrera passande folktraditioner i sin filmmusik.

Den stora quidditchmatchen i början av filmen ackompanjeras exempelvis av musik som är klart inspirerad av irländsk traditionell musik (lyssna till klippet ovan) – matchen är mellan Irland och Bulgarien.

När John Williams lämnade det stora Harry Potter-projektet så försvann också många av de där riktigt melodiska temana i musiken. Lite känns det som en förlust, men samtidigt, allteftersom Harry blir äldre och handlingen mer allvarlig och djup, så är det troligtvis så att kortare motiv och atmosfärer är mer passande än de längre melodier som du hittar i de tre första filmerna.

Kanske intresserar också filmer som Harry Potter 3 eller Harry Potter 5?

Detta är filmartikel nummer 64Filmscore.se. (Publicerad 21 juli 2011).

Läs mer om musik i fantasy- och sci fi-filmer.