Hans Zimmer

Den tyske filmkompositören Hans Zimmer är utan tvekan en av de mest namnkunniga i branschen, mycket beroende på att han tenderar göra sina projekt till små spektakel genom putslustiga intervjuer och en väldig öppenhet inför fansen. Det är det absolut inget fel med – filmmusiken behöver tveklöst komma ut ur mörkret i större utsträckning. Vidare är förstås Zimmer en oerhört skicklig kompositör som lägger ner mycket hjärta och själ i sitt arbete. Filmmusikskapandet är anledningen till att han ens lämnar sängen på morgonen, enligt egen utsago.

Hans Zimmer

Hans Zimmer

Hans Zimmer föddes den 12 september 1957. Trots att han bara är halvvägs till de 60 har han redan skrivit musiken till totalt närmare 150 filmer, TV-serier och TV-spel. Totalt rör det sig om fler produktioner än vad 80-årige John Williams har klarat av. Zimmer gick inte den akademiska väg som för samman många andra av dagens stora filmkompositörer utan halkade in på filmmusikbanan via sitt musicerande och komponerande med och för en rad olika band. Han spelade keyboards för The Buggles under en period, och är faktiskt med på ett hörn i den första MTV-videon någonsin – “Video Killed the Radio Star”.

Zimmers första riktiga filmprojekt kom i mitten av 80-talet, och genombrottet som också medförde en Oscarsnominering kom 1988 med Rain Man. Han är särskilt känd för sin förmåga att skapa orkesterarrangemang med elektroniska inslag. Vidare har en förkärlek för tyngd, och basgångarna i hans arrangemang tenderar ha en förmåga att få hela biosalongen att lyfta. Just detta uppskattas särskilt av många fans. Zimmer är också skicklig när det gäller att samarbeta med andra kompositörer och musiker, och hans världskulturella medvetenhet är tydlig i flera av hans soundtrack, däribland Lejonkungen (1994) och Gladiator (2000).

På senare tid har Zimmer uppmärksammats särskilt för sina samarbeten med Christopher Nolan i Batman-trilogin (2005, 2008 och 2012) och Inception (2010). Hans huvudtema till Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse (2003) är ett av de mest igenkända i filmvärlden idag.

Utmärkelser – Hans Zimmer

En Oscar (Lejonkungen), två Golden Globes (Lejonkungen och Gladiator) har det blivit för Zimmer, som också tagit hem en rad Grammys, Satellite Awards och Saturn Awards. Sedan en lång rad nomineringar på det förstås.

Missa inte!

1. Prinsen av Egypten – “The Burning Bush”

“The Burning Bush” är en mästerligt orkestrerad cue som inte lämnar någon oberörd. 90-talet var utan tvekan de tecknade filmmusikalernas decennium, och Zimmers samarbete med Stephen Schwartz (som skrev sångerna till Prinsen av Egypten) är ett av de allra mest lyckade. Orkestreringen är sammanställd av Bruce Fowler och Yvonne S. Morlarty med hjälp av Zimmers förberedande anteckningar. Vid sådana här tillfällen måste även orkestratörernas namn nämnas.

2. Lejonkungen – “En värld full av liv”

Elton Johns “Circle of Life” (“En värld full av liv” i den svenska versionen) är bra men egentligen en tämligen ointressant låt. Med Zimmers mästerliga arrangemang förvandlas den emellertid till en av de bästa Disneysångarna genom alla tider. Topp-3 säger jag.

3. Gladiator – “Main Theme”

Det snyggaste med soundtracket till Gladiator är inte temana i sig, utan sättet de är sammansatta, sättet de växer, och dess djupt humana stämning som bara inslag av etnisk vokalmusik kan bidra med. Missa inte extramaterialet där Zimmer pratar om sitt arbete med detta soundtrack. Du hittar reportaget på Youtube.

Filmer i filmarkivet

Följande av de filmer som Zimmer skrivit musiken till kan du läsa mer om på Filmscore.se:

“Hans Zimmer” är kompositörsprofil nummer 7 (publicerad den 17 oktober 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.