Hajen: musik

Namn: Hajen

Originaltitel: Jaws

Premiärår: 1975

Regissör: Steven Spielberg

Kompositör: John Williams

Medverkande: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton m.fl.

Utmärkelser: Oscar för bästa musik.

Kommentar:

Hajen - musik

 Jaws (1975) on IMDb

Man kan lätt tycka att John Williams använde sig av närmast primitiva metoder när han tonsatte skräcksekvensen när hajen närmar sig. Kontrabas, cello och fagott spelar halvtonsintervall (tonerna E och F) staccato och med ökande styrka. Steven Spielberg själv ska ha skrattat högt när Williams presenterade sin idé. Dock är effekten slående, inte minst när basinstrumenten ackompanjeras av andra perfekt avvägda orkestreringar av Williams kompositioner. Spielberg har senare sagt att han är övertygad om att filmen knappt hade blivit en hälften så stor succé som den blev, om inte Williams musik hade funnits med. Musiken till Hajen var revolutionerande i den bemärkelsen att den var neo-romantisk, med storslagna orkesterpartier och många riktigt melodiska sekvenser. Lyssnar man på musik i filmer från årtiondena före 1970-talet så hittar man inte riktigt något i stil med Hajen.

Filmindustrin såg en stor nedgång under 1970-talet – folk gick liksom inte lika mycket “to the movies” som förr i tiden. Men när det väl gällde sådana box office-hits som Hajen så fylldes salongerna igen. John Williams musik till Hajen var på totalt ca 51 minuter, men i sin helhet släpptes inget album förrän år 2000 – 25 år efter filmens premiär. Istället släpptes bara ett mindre urplock musik i samband med premiären år 1975. I den första scenen är det intressant att se hur John Williams använder sig av tystnad. Hela den första scenen när Chrissy, som hon heter, springer ner till stranden och ut i vattnet är tyst. För när hajen börjar närma sig börjar också musiken. Effektivt. I huvudtemat har också tuban en viktig roll. John Williams vald att skriva för tuba i sitt höga register snarare än valthornet i sitt “naturliga” register, för att åstadkomma en mer hotfull klang.

Det amerikanska filminstitutet placerade Hajen på sjätte plats när de rankade bästa filmmusik genom tiderna år 2005. Vad denna lista beträffar går det inte att undgå att den inte innehåller ett enda soundtrack efter 1986. John Williams toppar också listan med musiken till Star Wars.

Detta är filmartikel nummer 11Filmscore.se. (Publicerad 6 januari 2011).