Gudfadern: musik

Namn: Gudfadern

Originaltitel: The Godfather

Premiärår: 1972

Regissör: Francis F. Coppola

Kompositör: Nino Rota

Medverkande: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan, John Cazale, Diane Keaton m.fl.

Utmärkelser: Golden Globe & Bafta awards för bästa musik.

Kommentar:

Gudfadern - musik

 The Godfather
(1972) on IMDb

Musiken till Gudfadern tillämpar ett mycket rikt melodiskt språk, med influenser från Italiensk musik. Samtidigt som Nino Rota får in Italien i dramat bibehåller han den starka intrigen med riktigt mäktiga partier. Musiken till Gudfadern kan hittas som Soundtrack-album på i de flesta onlinebutikerna för CD-skivor online. Ljudklippet spelar The Godfather Waltz som inleder trilogin, och den mest framträdande faktorn är troligtvis melodin, som kommit att bli starkt förknippad med Gudfadern.

Ett annat tema som förknippas kanske ännu mer med filmen går med namnet “Speak Softly Love (Love Theme from The Godfather)”. Denna melodi går i fyrtakt och har faktiskt en text, men denna framförs ganska sällan (ibland, dock! Få ett smakprov här). “Speak Softly Love” kan annars höras av gatumusikanter i de flesta städer, oavsett om det rör sig om violinister, flöjtister eller dragspelare. Vad många inte vet är att stycket faktiskt skrevs och användes i en film fjorton år tidigare (Fortunella, 1958). Just detta faktum gjorde att Nino Rota diskvalificerades från möjligheten att vinna en Oscar för bästa originalmusik vid galan år 1973 (han var nominerad). Två år senare både nominerades han och vann en Oscar för musiken till Gudfadern II. Lustigt nog använde han “Speak Softly Love”-temat minst lika mycket där som i första filmen.

Musiken till maffiaklassikern gavs ut på CD år 1991, nästan tjugo år efter det att filmen hade haft premiär. Soundtracket finns på Spotify för den som har tillgång och är intresserad.

Bland andra filmer vars musik kan beskrivas som främst melodisk hittar vi Indiana Jones, och den sista Harry Potter-filmen (del 7).

Detta är filmartikel nummer 1Filmscore.se. (Publicerad 6 november 2010).

Gå tillbaka till musik i dramafilmer.