Noter till filmmusik

När jag under våren 2010 hade bestämt mig för att göra ett utförligt projektarbete om filmmusik var det helt på sin plats och skaffa fram lite bra noter. Att lyssna på filmmusik och läsa noterna samtidigt var bland det roligaste jag kunde tänka mig, så när jag började leta gjorde jag det med inställningen “kosta vad det kosta vill!”

Dessvärre ville det inte kosta alls, det ville inte ens finnas. Efter lång tids letande har jag dock kommit fram till hur man ska bära sig åt för att hitta partitur och orkesterarrangemang på filmmusik. Noter, som ger en en helt ny inblick i musiken.

Använda Amazon

När det gäller att köpa filmmusik på noter så måste man våga beställa utomlands ifrån. Amazon.co.uk har ett bra utbud noter som man kan få för skapliga priser. Amazon är dessutom kända för att leverera med större pålitlighet till Sverige än inom England och har en riktigt billig fraktkostnad.

Filmmusik-noter för piano och sång:


Det första avsnittet här kommer emellertid vara “filmmusik-arrangemang för piano” då det kanske är det enklaste att få tag på. Först och främst ska sägas; noter är alltid billigare “någon annanstans”. Det är oförskämt dyrt att köpa noter i Sverige och i de flesta butiker är utbudet väldigt begränsat för riktiga musikälskare. Enklare, gratis noter till filmmusik finns det dock en del av på nätet, bland annat här. Vissa gratisalternativ kan också hittas hos Musicnotes.com, men denna webbutiks styrka ligger i ett stort utbud av väldigt billiga downloads. En download av exempelvis ett stycke ur Howard Shores musik till Sagan om ringen kan laddas ner här för (i skrivande stund) så lite som 38 SEK (och detta är en säker sida). Förhandstitten är en trevlig bonus.

Är man villig att betala lite för sina noter till filmmusik för piano är det överlägset bästa alternativet sheetmusicplus.com. Ta, exempelvis en titt på det här exemplet. Nio stycken ur John Williams musik till Harry Potter och de vises sten för en hundralapp är inte dyrt. Söker du runt lite på sidan kommer du upptäcka hur stort utbudet av noter till riktigt låga priser faktiskt är. Även med fraktpris är det billigare än i Sverige, och frakten är säker, om än inte hur snabb som helst om man väljer det billigaste alternativet.

Om än inte lika enkelt som att hitta pianonoter så har alla nämnda sidor ett hyfsat utbud med sångnoter också. På nämnda musicnotes kan du exempelvis här hitta både sångnoter, gitarrnoter och pianonoter (i en bok!) till succéfilmen Once (2007), Oscarsbelönad för bästa sång, för (larviga) 17 dollar.

Noter till filmmusik – partitur och orkester

Noter till filmmusikDet var här jag fastnade ganska snabbt när jag letade, och jag har bara hittat rätt en gång. Återigen handlar det om sheetmusicplus.com (länk ovan). Noter till filmmusik går inte att hitta på samma sätt på något annat ställe, och hemsidan gör skäl för sitt motto “world’s largest collection”. Det vettigaste är att söka på den kompositör som har skrivit den musik man vill åt.

Här har jag sökt på James Horner.

Därefter klickar man “orchestra” i vänstra sidomenyn (om det nu är det man vill åt).

Det har jag gjort här för samma kompositör.

Som ni ser kan det både vara ganska billigt och ganska dyrt med filmmusik-noter till orkester. Men man ska minnas att det där orkesterarrangemanget för Titanic (musik som blev Oscarsbelönad) har arrangerats av en mycket duktig musiker. Det är bra noter man får för små pengar!

Mycket få kompositörer (eller filmbolag) ger ut originalnoter med orkestreringar från själva filminspelningarna, men en kompositör som faktiskt sett till att få sina egna arrangemang av filmmusik utgivna är kanske den störste av dem alla – John Williams. Kompositörens egna signature edition av fem stycken ur Star Wars för full orkester – 131 sidor – för en dryg 500-lapp, det är faktiskt inte dyrt det heller. Själv köpte jag tre stycken ur Schindler’s List för inte så länge sedan för ca 300 kr och jag är galet nöjd!

——

Så vare sig du är ute efter filmmusik till piano, ett antal andra soloinstrument, röst, eller full orkester så finns det nästan alltid alternativ. Kom ihåg att notspråket är detsamma över stora delar av världen, och de shoppar jag har listat ovan är säkra. Du kommer inte att ångra dig! Besök gärna också en svensk tipssida om noter.

Artikel publicerad den 10 augusti 2010.

Tillbaka till “Ta del av filmmusiken”.