Hitta bra filmmusik!

Bra filmmusik råder det ingen brist på men det gäller också att veta var den finns att hitta. Det här avsnittet är lite tudelat, precis som rubriken är. Vi har dels problemet – hur vet man vilka filmer som har bra musik? Och sedan det mer praktiska problemet – hur kan man få tag på den musiken? På Filmscore.se finns ett stort arkiv med artiklar om de filmer som är särskilt sevärda för sin musik. Dessutom listas alla Oscarsvinnare i kategorin “Bästa musik” i en serie artiklar.

Nedan hittar du alla de artiklar som kan vara intresse för dig som vill hitta ny filmmusik att lyssna till:

  • Filmarkivet – Artiklar om musiken i över 150 filmer hittar du här, samtliga av vilka innehåller trivia, iakttagelser och smakprov i form av Youtube-klipp

Oscarsstatyetter har delats ut i över 80 år, och nästan lika länge har det funnits ett pris för “Best Original Score”. Bekanta dig med vinnarna!:


För dig som läser noter kan följande artikel kanske vara av intresse:

Är du liksom jag ett Disney-fan? Kolla in den här artikeln!

  • Disney – klassiker – Läs en av sidans mest besökta artiklar – den om Disneyklassiker och Disneymusik. Läs om varför Filmscore.se anser att de flesta klassiska Disneyfilmerna är mycket värda att se.

Filmmusik – download

Att hitta filmmusik för download kan vara en utmaning men det beror helt vad man är ute efter. Det finns riktigt bra sidor där man kan ladda ner all sorts musik gratis, däribland filmmusik.

De mest populära just nu är troligtvis Jamendo och Free Music Archive. Vill man hitta de tunga namnen inom filmmusik för download får man nog söka sig till ställen där plånboken behövs till en viss del, till exempel iTunes Store som totalt har över 11 miljoner musikspår.

Gratis filmmusik

Här finns det bara ett ord – Spotify! Onlinemusik-tjänsten har inte direkt filmmusik som sin svaghet och det finns många godbitar att hitta. Att få lyssna till John Williams filmmusik gratis och obegränsat är exempelvis inget man kan klaga på. Idag betalar de flesta för tjänsten för att den är onekligen är värd den blygsamma månadssumman för att få tillgång till reklamfri musik.

Du prenumererar väl på Filmscore.se:s egen Spotifylista?

Filmmusik – CD

Filmmusik - downloadFilmmusik till många filmer ges ut på CD och det är rätt fascinerande att se vilka priser man faktiskt kan få vissa CD-soundtrack för. CDON är en utmärkt webbutik för dig som gillar soundtrackalbum. Länken leder till CDON:s undersida för just filmmusik.

Att klicka sig in på CDON via en länk härifrån när man är sugen på att köpa filmer eller musik är ett bra sätt att stödja Filmscore.se:s verksamhet. Genom ett samarbete med CDON erhåller Filmscore en andel av försäljningen, förutsatt att kunden har blivit hänvisad härifrån. Naturligtvis betalar du som kund inget extra. Vidare är det genom CDON.se vi har tillgång till bildmaterial i form av DVD-fodral.

Artikel publicerad den 30 juli 2010. Uppdaterad den 23 april 2013.