Ennio Morricone

Ennio Morricone var skolkamrat med Sergio Leone – den legendariske regissören av spaghetti-westerns. Under loppet av fyra år gjorde Leone fyra westerns som gått till historien som några av de allra bästa. Däribland hittar vi förstås Den gode, den onde, den fule (1966) och Harmonica – En hämnare (1968). Morricones eklektiska musiksmak är mycket uppenbar i dessa verk, och huvudtemat till Den gode, den onde, den fule förblir ett av de mest unika i filmhistorien.

Ennio Morricone

Ennio Morricone

Ennio Morricone föddes i Rom den 10 november 1928 – lite mindre än två månader före Leone (också född i Rom). Som knatte var han lovande trumpeterare, och redan vid 12 års ålder fick han chansen att studera vid ett konservatorium. Vid 18 års ålder skrev han musiken till sin första radioshow, och på den banan fortsatte det. I mitten av 1950-talet var han under en period aktiv som spökskrivare, men han skapade snart ett namn för sig själv. Första uppdraget för Sergio Leone, som skulle göra honom berömd, kom 1964 (För en handfull dollar). Morricone använde sig av en mycket unik uppsättning instrument, däribland mungiga, bjällror, munspel och elgitarr). I och med “Den gode” två år senare gick han steget längre och drog nytta av både pistolskott och ett mänskligt skrik i sitt komponerande.

Bland senare scores är Once Upon a Time in America (1984 – också Leone) särskilt notervärd, för att inte tala om The Mission (1986). Många är bekanta med den vackra sången “Nella Fantasia” som framförts av otaliga sångare (först av Sarah Brightman). Vad desto färre känner till är att melodin ursprungligen skrevs för oboe för just The Mission av Maestro Morricone. Se “Gabriel’s Oboe” nedan!

Utmärkelser – Ennio Morricone

Otroligt nog varken vann/ nominerades Morricone till extremt få priser för sina makalösa åstadkommanden under 60-talet. Den första av de fem Oscarsnomineringarna han kan ståta med fick vänta till 1979. Särskilt belönad är han dock i Italien, med flera David di Donatello-priser i troféhyllan.

Missa inte!

1. The Mission – “Gabriel’s Oboe”

Du har definitivt hört den här förut, men troligtvis har du inte associerat den med 80-talsfilmen The Mission. I filmen används den framför allt när filmens Father Gabriel (spelad av Jeremy Irons) tar fram sin oboe och börjar spela. Det är således ett synnerligen logiskt namn. “Gabriel’s Oboe” har uppförts vid otaliga konserter, som tidigare nämnt också i sångform.

2. Once Upon a Time in America – “Jill’s Theme”

Det här måste nästan vara det vackraste som skrevs för film under 60-talet. Återigen en otrolig melodi som inte blir sämre när sopransångerskan kommer in. Och skådespelarna agerade faktiskt till den här musiken (Leone använde stora högtalare för att spela Morricones musik samtidigt som scenerna spelades in).

3. Den gode, den onde, den fule – “Main Title”

Man kan bara spekulera kring varifrån Ennio Morricone fick dessa idéer. Man kan i alla fall med säkerhet säga att ingenting liknande skrivits innan 1968, och ingenting efter (även om många senare Western-soundtracks hämtat mycket inspiration från Morricones). Oavsett vad – Morricone blandar sång, elgitarr, trummor, skrik och trumpeter. Resultatet är slående.

Filmer i filmarkivet

Läs mer om Ennio Morricones musik i följande filmer!

“Ennio Morricone” är kompositörsprofil nummer 12 (publicerad den 13 november 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.