Elmer Bernstein

Elmer Bernstein var en amerikansk filmkompositör känd för att ha skrivit flera särskilt minnesvärda scores – i synnerhet på 1960-talet. Bernstein var en oerhört mångsidig kompositör som provat på och lyckats inom allt från Westernfilmer till komedier och tecknade Disneyfilmer. Elmer Bernstein ska inte förväxlas med West Side Story-kompositören Leonard Bernstein (också han film/musikalkompositör och dirigent), med vilken han inte ens är släkt. Lustigt nog föddes de båda legendarerna med bara några års mellanrum, ägnade sig åt väldigt liknande sysslor i livet, och var dessutom väldigt lika varandra. Däremot uttalas efternamnen faktiskt olika. Medan Leonard uttalade sitt namn Europainspirerat – “Bernstajn” – så uttalas Elmers efternamn som om det stavades “Bernsteen” (jämför Bruce Springsteen).

Elmer Bernstein

Elmer Bernstein

Elmer Bernstein föddes den 4 april 1924 i New York. Hans karriär blev över 50 år lång, och för sin sista film Far from Heaven (2002) erhöll han sin 14:e Oscarsnominering (totalt blev det dock bara en Oscar). Under sin karriär skrev Bernstein musiken till över 200 filmer och TV-serier. Inom industrin var han under en lång period känd som expert på att skriva musik för komedier, men idag är han troligen mest känd för sina melodiska huvudteman till 7 vågade livet (1960) och Skuggor över södern (1962). Om man vill börja utforska den där lite äldre filmmusiken så är det med dessa två filmer man ska börja. Bernstein hade en fascinerade förmåga att skapa lyssnarvänlig och melodisk filmmusik.

Elmer Bernstein ställde under sina sista år upp på många intervjuer. Han har bland annat avslöjat att han oftast inledde en ny film utan att över huvud taget ägna en tanke åt musiken i en hel vecka – bara för att verkligen se till att försätta sig själv i rätt sinnestillstånd innan han drog igång med det tonala arbetet.

Under sin karriär hann Bernstein också med att skriva musiken till två Broadway-musikaler. Han dog vid 80 års ålder i augusti 2004.

Utmärkelser – Elmer Bernstein

En Oscar, två Golden Globes, en Emmy och en kopiös mängd nomineringar. Oscarn erhölls för musikalkomedin Moderna Millie (1967).

Missa inte!

1. 7 vågade livet – Huvudtemat

“7 vågade livet” får många att rynka på pannan i oförstånd, innan de begriper att det rör sig om den sparsamt nyttjade svenska översättningen av The Magnificent Seven (1960). När det gäller rytmiska motiv finns det nog inget mer minnesvärt än det huvudtema Bernstein skrev till denna film. Under hela 60-talet var han sedan, enligt egen utsago, mycket eftertraktad som Western-kompositör!

2. Skuggor över Södern – “Main Title”

Skuggor över Södern är det svenska namnet för filmatiseringen av Lee Harpers To Kill a Mockingbird (1962). Bernstein fastslog efter mycket om och men att filmen handlar om den mörka vuxenvärlden, fast sedd genom ett barns oskyldiga ögon, varpå han skrev ett melodiskt huvudtema som inleds på ett piano spelat på ett litet barns maner (en ton i taget). Med hjälp av genialisk orkestrering utvecklas denna melodi sedan och ackompanjeras av en kavalkad av minst sagt tilltalande harmonier.

3. Taran och den magiska kitteln – Huvudtemat

Disneys 25:e klassiker är inte en av de starkaste, och gör tyvärr inte alls musiken rättvisa. Bernsteins fantasifulla melodier och arrangemang (där det elektroniska instrumentet theremin spelar en huvudroll) är en av filmens få behållningar. Bernstein har själv sagt att hans enda uppdrag för Disney var bland det svåraste han gjort. Oavsett hur mycket han fick kämpa så råder det inga tvivel om att han lyckades i slutändan.

Filmer i filmarkivet

Du kan läsa mer om ett par av de filmer som Elmer Bernstein skrivit musiken till:

“Elmer Bernstein” är kompositörsprofil nummer 3 (publicerad den 3 oktober 2012).

Återgå till avsnittet Kompositörer.