Vadå element, motiv och tema?

Varför tar jag inte tillfället i akt och försöker reda ut några av de termer som jag konstant använder här på Filmscore.se utan att förklara dem? Det är inte helt övertydligt alla gånger vad som exempelvis är skillnaden mellan ett motiv och ett tema, så här kommer några förklaringar. Med exempel, förstås.

Element – Ordet “element” har på Filmscore.se inget att göra med den där anordningen som värmer upp luft inomhus. Ett element i ett musikstycke åsyftar dess olika beståndsdelar. När man säger att kompositör använder sig av många olika element i ett stycke så kan man tala om allt från det pampiga trumpetmotivet, till de utdragna stråknoterna och det lilla triangelplinget. Huruvida ordet faktiskt finns på svenska i en liknande betydelse som det engelska ordet är jag lite osäker på …men jag använder det i alla fall! Se exempel under stycket om “motiv”!

Motiv – Att begripa vad ett “motiv” är är inte komplicerat. Allt man behöver göra är att utgå från ett element, och sedan markera det – göra det extra betydelsefullt. När man talar om motiv åsyftar man vanligen en liten enhet av toner som har särskild strukturell betydelse i ett stycke. Ett motiv upprepas alltid – ofta flera gånger. Ett motiv behöver emellertid inte vara melodiskt, utan kan också vara rytmiskt eller harmoniskt.

Klippet nedan visar inledningen till huvudtemat till succéserien Game of Thrones (2011-), för vilken Ramin Djawadi skrivit musiken. I början kan du höra just ett motiv, som går ungefär “paa-pa, parapaa-pa”. Lägg märke till att det är både ett melodiskt och ett rytmiskt motiv. Om du jämför när motivet spelas (i bakgrunden) vid 0.14 med när det förekommer vid 0.22 så märker du att tonhöjden och melodin förändrats en smula, medan det rytmiska motivet är oförändrat.

Tema – Ordet “tema” används i var och varannan artikel. Ofta också “huvudtema”. Ordet är en direktöversättning av det engelska ordet “theme” och åsyftar en längre melodisk enhet. När man talar om tema talar man alltså om melodier. Den cellomelodi som går igång i förgrunden vid 0.10 i klippet ovan kan ses som ett kortare tema. Annars är ett mycket bra exempel “Hedwig’s Theme”, skrivet av John Williams för Harry Potter-filmerna. Melodin mellan 0.00 och 0.15 kan i sin helhet ses som ett tema.