Djungelboken: musik

Namn: Djungelboken

Originaltitel: The Jungle Book

Premiärår: 1967

Regissör: Wolfgang Reitherman

Kompositör: R. & R. Sherman, George Bruns

Medverkande: Phil Harris, George Sanders m.fl.

Utmärkelser: Nominerad till Oscar för bästa sång (Var nöjd med allt som livet ger)

Kommentar:

Djungelboken - musik

 The Jungle Book
(1967) on IMDb

Djungelboken är Disneys 19:e klassiker och också den första att komma ut på bio efter Walt Disneys död år 1966. Vid det här laget hade Walt Disney Pictures två senaste filmer inte gjort så stor succé (Pongo och de 101 dalmatinerna och Svärdet i stenen) så Disney själv såg till att vara mer involverad i detta projekt. Lite Walt-touch och det blir succé igen!

Djungelboken har odödlig musik. Sånger som “Var nöjd med allt som livet ger” och “Jag vill ju va’ som du (Kung Louies sång)” får man lära sig på dagis numera. Melodierna är kort och gott fantastiska, och återigen (precis som i Svärdet i stenen) så är det bröderna Sherman som har skrivit sångerna och George Bruns som står för bakgrundsmusiken. “Var nöjd med allt som livet är” fick en otacksam titel i Sverige, eftersom det är helt omöjligt att återskapa den genialiska frasen “The Bare Necessities”. Oavsett vad så fick sången en oscarsnominering. Men det blir lätt lite för mycket fokus på sångerna när man ser Djungelboken. Försök nästa gång du ser den att verkligen tänka på vad Bruns bakgrundsmusik gör för djungelkänslan!

Bland intressanta fakta kan nämnas att den sång som kanske förknippas mest med Djungelboken – “Var nöjd med allt som livet är” – är den som faktiskt inte skrevs av bröderna Sherman. Den skrevs istället av Terry Gilkyson, som samarbetat mycket med Disney tidigare, och som från början skulle skriva alla sånger. Gilkyson fick dock lämna produktionen efter att Walt Disney funnit hans sånger för mörka och nedstämda (“Var nöjd med allt som ger” var den enda som var i positiv anda). Disney fann anledningen vara att Gilkyson hade läst Rudyard Kiplings bok Djungelboken, som är betydligt mörkare och inte alls lika muntert barnvänlig som Disney ville ha filmatiseringen. Han förstod också att Gilkyson, efter att ha läst boken, var en förbrukad tillgång som skulle ha svårt att vända om sin inställning till berättelsen. När bröderna Sherman fick jobbet var det med villkoret att absolut inte läsa Kiplings bok.

Sherman-bröderna använde bland annat ett tema som de skrivit för Mary Poppins (1964) men som inte kommit med i filmen – “Land of Sand”. I Djungelboken blev det “Trust in Me” som sjungs av ormen Kaa. De fyra gamarna var i början designade att likna The Beatles, och deras låt skulle vara i 1960-talsrockstil och till och med spelas in av Ringo, George, John och Paul själva. Det kunde dock inte lösa sig med superstjärnornas schema, och i slutändan spolades den första idén och gamarnas sång blev istället en läcker barbershop-kvartett.

Detta är filmartikel nummer 54Filmscore.se. (Publicerad 19 juli 2011).

Tillbaka till musik i barn- och familjefilm.