Den rosa pantern: musik

Namn: Den rosa pantern

Originaltitel: The Pink Panther

Premiärår: 1963

Regissör: Blake Edwards

Kompositör: Henry Mancini

Medverkande: Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Capucine, Brenda De Banzie m.fl.

Utmärkelser: Inga Oscars eller Golden Globes

Kommentar:

Den rosa pantern - musik

 The Pink Panther (1963) on IMDb

Den rosa pantern gjorde stor succé när den kom 1963 och rollen som polisen Jacques Closeau kommer för alltid att främst förknippas med den brittiske komikern Peter Sellers. För några år sedan gjordes en remake med Steve Martin i huvudrollen, men den slaktades av kritikerna.

Den här filmen kanske inte har tidernas mest odödliga soundtrack, men filmens huvudtema är svårslaget. Det jazziga temat som definierar Den rosa pantern komponerades av Henry Mancini, och det skulle förstås bli hans mest kända komposition. Låten är oerhört populär i de tidiga skedena av instrumentutbildningar, inte bara på saxofon, utan också på instrument som piano. Med anledning av detta så är det många många fler som kan nynna på “Rosa pantern”, än det finns människor som faktiskt vet något om filmen från 1963. Tenorsaxofonisten Plas Johnson spelade in melodin.

Mancinis lite överdrivet mystiska och dramatiska musik till Den rosa pantern gör hälften av komedin, och det går knappt att föreställa sig vad filmen skulle vara utan den. Jämför Mancinis musik med exempelvis temat till James Bond-filmerna. Lägg märke till att Mancini tar halvtonsstegen och forte-attackerna till en extra nivå. Däri föds komedin.

Detta är filmartikel nummer 121Filmscore.se. (Publicerad 31 oktober 2011).

Tillbaka till musik i komedifilmer.