Den gröna milen: musik

Namn: Den gröna milen

Originaltitel: The Green Mile

Premiärår: 1999

Regissör: Frank Darabont

Kompositör: Thomas Newman

Medverkande: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan m.fl.

Utmärkelser: Broadcast Music Incorporated, Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Award för bästa musik.

Kommentar:

Den gröna milen - musik

 The Green Mile
(1999) on IMDb

Den gröna milen är baserad på en bok av Stephen King med samma namn, vilken skrevs tre år tidigare än filmen spelades in. Den nominerades till fyra Oscars – bland annat för bästa film – och drog in nästan fem gånger sin budget.

Frank Darabonts Den gröna milen bjuder på musik som vittnar om någon sorts tidlöshet. Om man lyssnar på huvudtemat upptäcker man hur många olika element Thomas Newman faktiskt använder sig av i ett stycke som till en början verkar kunna klassificeras som ytterligare ett halvintressant hopkok av smöriga Hollywoodstråkar. Tillfälliga dissonanser och uppbyggnader som aldrig riktigt når ett fullbordat klimax leder till en känsla av begränsning i uttrycksfullhet. Det är just denna begränsning som berör mest. Den gröna milen är helt klart värd att se bara för musikens skull.

Den gröna milen nominerades till bästa film vid oscarsgalan 2000, och att filmens musik är skriven av just Thomas Newman råder det inga tvivel om. De skickligt konstruerade, mer konventionella stråkpassagerna som är så framstående i filmer som Nyckeln till frihet förekommer ofta. Vidare använder han sig av spännande slagverk och idiofoner på ett Newmanskt lite diskret och tillbakadraget maner, vilket vi känner igen från American Beauty (1999) (som han alltså skrev samma år). Huvudtemat är ett målande mästerverk, som på ett ypperligt sätt återger och förstärker den ton som Frank Darabont bygger upp i filmen.

Detta är filmartikel nummer 7Filmscore.se. (Publicerad 6 januari 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!