Den gode, den onde, den fule: musik

Namn: Den gode, den onde, den fule

Originaltitel: Il buono, il brutto, il cattivo

Premiärår: 1966

Regissör: Sergio Leone

Kompositör: Ennio Morricone

Medverkande: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach, Luigi Pistilli m.fl.

Utmärkelser:

Kommentar:

Den gode, den onde, den fule - musik

 Il buono, il brutto, il cattivo. (1966) on IMDb

Det finns vissa filmer som man borde se som man egentligen tror att man inte ska tycka om. “60-tal, blä” tänker man lätt när man är van vid fartfyllda 2000-talsfilmer. Den gode, den onde, den fule är ingen snabb film. Men den hänför.

Den gode, den onde, den fule har tidernas läckraste filmmusik. Det är något alldeles extra med Ennio Morricones toner. Huvudtemat drar nytta av element som vissling, joddling, skrik, och pistolskott, invävt bland dunkande slagverk, tjutande trumpeter, och elgitarrsolon. Den gode, den onde, den fules musik nominerades inte till någon Oscar, och måhända är anledningen att musiken inte är lika “stark” om man bortser från det geniala huvudtemat. Ett annat alternativ är att Oscarskommittén var lite onödigt konservativ vid galan 1966. Faktum kvarstår att musiken är en stor del av Den gode, den onde, den fule, och det är inte för intet som den ligger på femte plats på IMBD:s lista över tidernas bästa filmer.

Ennio Morricone är en av de stora legenderna inom filmmusikvärlden, och han lever och komponerar än idag, en bit över 80. Quentin Tarantino är ett stort fan, och ville ha Morricone som kompositör till Inglorious Basterds (2009). Tyvärr tillätt inte den gode Ennios schema detta, men Tarantino använde ändå inte mindre än åtta stycken komponerade av Morricone i filmen. Italienaren var måttligt imponerad av Tarantinos “cut-and-paste”-metoder.

Detta är filmartikel nummer 85Filmscore.se. (Publicerad 1 september 2011).

Läs om musiken i fler dramafilmer!